La vicepresidenta del govern valencià, Mónica Oltra, considera que en el debat sobre Catalunya cal tornar «al punt d'origen» i dialogar sobre l'«arbitrarietat» que va suposar anul·lar articles de l'Estatut d'Autonomia català que no es van recórrer a l'Estatut andalús.

«Si no tornem a l'origen, això no s'arreglarà», va assenyalar ahir Oltra durant Els Esmorzars d'EFE al Col·legi d'Advocats de València, on va indicar que la manera d'actuar del president del govern, Mariano Rajoy, que consisteix a «deixar els problemes en un calaix» i tancar-lo en espera que s'arreglin, no funciona.

«Quan fiques un problema en un calaix és com quan fiques un plàtan en un calaix: obre'l al cap de 2 mesos i veuràs com està i el que surt del calaix», va asseverar.

En la seva opinió, amb el problema català cal «tot un procés de diàleg que no s'ha produït» durant els últims anys, i que ha suposat «una pèrdua de temps polític molt valuós».

Respecte a la petició del referèndum, Oltra considera que seria «el pas final» de tot un procés, en el qual cal començar per solucionar el sistema de finançament, tornar a l'Estatut català i obrir una via de negociació política.

I si finalment, després de tot això, la gent de Catalunya segueix demanant que vol decidir, «això, en els països civilitzats, se soluciona posant una urna», va dir, després d'insistir que aquest és «el final del procés, no el principi», i que no es pot «començar la casa per la teulada».

«La gent té dret a expressar políticament i democràtica la seva opinió, i això en democràcia es fa amb una urna. Perquè si no es fa amb una urna i en democràcia, els pronòstics sempre són pitjors», va asseverar.

Al final de la seva intervenció, Oltra va indicar que per a la població catalana va ser «una patacada terrible» que el Tribunal Constitucional anul·lés articles de l'Estatut que en altres comunitats no han recorregut, ja que això «fa enfadar la gent» perquè genera «greuges comparatius que no tenen explicació».