La Unió Europea (UE) i Turquia van manifestar ahir la seva intenció de mantenir contactes i de cooperar en àmbits com la immigració, la lluita antiterrorista i la situació al Pròxim Orient, tot i que també van expressar les seves diferències en matèria de drets humans.

Després d'una trobada diplomàtica bilateral, l'alta representant de la Unió per a Afers Estrangers, Federica Mogherini, va instar Ankara a respectar els principis de l'Estat de Dret «com a país candidat» a l'adhesió, davant la deriva autoritària del president turc, Recep Tayyip Erdogan. «L'Estat de Dret, el dret a un judici just, el degut procés, la llibertat d'expressió i reunió i les bones relacions de veïnatge són principis clau amb els quals Turquia s'ha compromès no només com a país candidat (a l'adhesió a la Unió Europea), sinó també com a membre del Consell d'Europa», va assegurar Mogherini.

En aquest sentit, la cap de la diplomàcia comunitària va advertir contra la «preocupant tendència d'empresonaments d'un gran nombre de membres de l'oposició democràtica, periodistes i defensors dels drets humans» a la roda de premsa posterior a la sessió de diàleg polític amb Turquia celebrada a Brussel·les.