El Govern va presentar ahir un recurs de súplica perquè s'aixequi la suspensió sobre la reforma del reglament del Parlament, al·legant que s'ha produït un «abús de dret», i el Tribunal Constitucional (TC) preguntarà a les parts abans de pronunciar-se al respecte.

Els advocats de la Generalitat posen de manifest en l'escrit que el procediment impugnat, la lectura única per a les proposicions de llei, figura en altres parlaments autonòmics i al Congrés dels Diputats, pel que creuen que sol s'ha impugnat per la seva possible futura finalitat: aprovar de forma exprés la llei del referèndum.

En l'escrit, els advocats de la Generalitat raonen que resulta «sens dubte desproporcionat, excessiu, contrari a les regles de la bona fe processal i, en definitiva, abusiu, acudir a la impugnació en seu constitucional d'una norma com és el Reglament d'una cambra parlamentària». En aquest sentit, demanen al TC que no admeti a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat, de manera que «s'impedeixi l'abús de dret i la desviació de poder que resulten de la impugnació plantejada».

Si el recurs de súplica no fa efecte, els advocats avancen que presentaran al·legacions per defensar la «plena constitucionalitat» de l'article impugnat, reclamar la desestimació del recurs d'inconstitucionalitat interposat i demanar l'aixecament de la suspensió. Al·leguen que el recurs que va presentar el govern del PP «es funda no en la inconstitucionalitat del text normatiu impugnat, sinó en la presumpció de la seva futura aplicació a un supòsit determinat», en el context del procés sobiranista. «El text de la norma impugnada no comporta per se un vici d'inconstitucionalitat, sinó que aquest pogués resultar, en el seu cas, de la seva futura aplicació segons una determinada de les seves possibles interpretacions», afegeixen. A més, raonen que el precepte impugnat és «equivalent al del vigent article 150 del Reglament del Congrés i molt semblant als Reglaments de les cambres legislatives d'altres Comunitats Autònomes». Per tant, «és evident que ens trobem davant un recurs merament interpretatiu, contrari al principi de presumpció de la constitucionalitat de les lleis», destaquen. Per als lletrats, el recurs d'inconstitucionalitat que comporta suspensió immediata «s'hauria d'utilitzar només excepcionalment». D'altra manera, prossegueixen, pot generar un «dany injustificat» en aquest cas al Parlament de Catalunya, «impedint que pugui seguir-se una especialitat del procediment legislatiu reconeguda i practicada als Reglaments de les cambres legislatives de les 17 Comunitats Autònomes, al Congrés dels Diputats i al Senat».

Per la seva banda, fonts del Tribunal Constitucional van confirmar ahir a Efe que el recurs de súplica havia estat registrat i que ara haurà de tramitar-lo donant trasllat a les parts perquè informin sobre la seva admissió a tràmit, i, una vegada s'hagin pronunciat, s'estudiarà l'assumpte.