El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va explicar ahir que el Govern de Carles Puigdemont preveu convocar la votació de l'1 d'octubre recolzant-se en la llei de referèndum que aprovi el Parlament encara que el Tribunal Constitucional (TC) la suspengui.

Abans-d'ahir, el president del govern, Mariano Rajoy, va explicar que, si la mesa del Parlament admet a tràmit la proposició de llei de referèndum registrada per Junts pel Sí (JxS) i la CUP, l'Executiu la recorrerà immediatament, perquè representa «una nova puntada de peu al sistema democràtic».

En declaracions a RAC1, Rull va advertir que, encara que el TC suspengui la llei de referèndum, el Govern li donarà «plena vigència» i s'hi recolzarà per convocar l'1-O. «Caldrà obeir una llei emanada d'un Parlament legítim i democràtic», va subratllar Rull, que va esgrimir «dos principis de dret internacional» com són «el principi democràtic i el dret d'excepció».

Segons Rull, «quan tu has provat de bona fe, de totes les maneres possibles d'acord amb el dret intern espanyol, poder acordar les urnes, estàs legitimat per posar aquestes urnes d'acord amb una llei pròpia». Rull va assegurar que el Govern complirà el seu «compromís de poder votar l'1 d'octubre», malgrat que «el Govern del PP s'ha negat sistemàticament» a pactar un referèndum com els celebrats a Escòcia i Quebec.

Rull s'afegia així al conseller de Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, que dilluns a la nit també va respondre el mateix Rajoy amb un missatge a Twitter: «Hi haurà referèndum. Exercirem un dret: el d'autodeterminació. El futur polític de Catalunya ara ja és en mans dels catalans. Votant decidirem».

Abans-d'ahir el portaveu polític de Demòcrates i diputat de JxS, Toni Castellà, va alertar d'una possible vaga de Correus per provocar problemes logístics al referèndum. Sobre això, Rull va reiterar que es «facilitarà» l'enviament per correu corresponent «de la manera més sòlida possible».

Tot i això, el conseller va insistir que, «davant de qualsevol dubte, es reforçarà el vot que no admet cap mena d'intranquil·litat, que és sempre el vot presencial». A més, Rull va concloure que hi pot haver «altres mecanismes», que el Govern encara estaria valorant.

Per altra banda, l'exministre d'Afers Estrangers José Manuel García-Margallo va dir ahir que «cal anar pensant a fer una oferta a la societat catalana» i va afegir que «cal anar pensant en aquestes solucions», segons un comunicat de La Sexta.

Després d'assegurar que «no hi pot haver referèndum», García-Margallo, en una entrevista a aquesta cadena, va indicar que «aquesta guerra de nervis no pot perpetuar-se en el temps» i va precisar que cap consulta té valor jurídic en l'actual marc constitucional. Segons Margallo,el govern té «un arsenal de mesures» dins de la Constitució perquè no se celebri el referèndum a Catalunya.