Els dotze membres de la cèl·lula que dijous van matar catorze persones a Barcelona i Cambrils pretenien cometre de forma «imminent», el mateix dia o els següents, un o diversos atemptats de gran abast amb explosius a Barcelona, buscant causar «més mal» del que van aconseguir.

Així ho va anunciar ahir el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, que va destacar que els dotze terroristes ja han estat identificats i que ara els investigadors se centren a intentar localitzar i detenir Younes Aboyaaqoub, que suposadament conduïa la furgoneta que va perpetrar l'atac a la Rambla de Barcelona.

Malgrat que fins ara ho desvinculaven dels atemptats, els Mossos d'Esquadra, a partir dels nous indicis trobats, intenten ara comprovar si Aboyaaqoub va fugir de Barcelona després de matar a punyalades el conductor del Ford Focus que es va saltar el control policial a l'avinguda Diagonal.

En una roda de premsa amb mitjans internacionals, al costat del President de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el conseller d'Interior, Joaquim Forn, Trapero no va voler concretar si la Sagrada Família podria ser un dels objectius dels terroristes: «Quan tinguem la suficient fiabilitat d'un o més llocs on es volia cometre l'atemptat, s'informarà l'autoritat judicial», va dir.

Els Mossos treballen amb la hipòtesi que l'explosió, la nit del dia 16, a la casa d'Alcanar on els terroristes preparaven les bombes va precipitar els atemptats de l'endemà a Barcelona i Cambrils, que els terroristes «no van poder fer de la forma prevista, amb l'ús d'explosius, perquè s'havien inutilitzat».

D'aquesta manera, els terroristes van haver de canviar de plans i no van poder portar a terme el seu objectiu inicial, que era cometre de forma «imminent», dijous mateix o en els dies immediatament posteriors, un o diversos atemptats en punts centrals de Barcelona amb furgonetes bomba (havien llogat tres furgonetes), amb l'objectiu de causar «bastant més mal» del que van provocar, amb 13 morts a la Rambla i 1 a Cambrils.

L'habitatge d'Alcanar, on van morir almenys dos dels terroristes en l'explosió que es va produir quan preparaven les bombes, era la base d'operacions de la cèl·lula des de fa uns sis mesos, quan l'havien ocupat, encara que els Mossos no van rebre en aquest temps cap avís ni van tenir cap sospita del que estava passant.

A la casa d'Alcanar, els Mossos han localitzat més de 120 bombones de butà i material habitual del Daesh per fabricar explosius, com acetilè i TATP, i continuen buscant més material, encara que el procés és molt laboriós perquè existeix el risc que hi hagi més detonacions.

Un dels suposats terroristes que s'investiga si figura entre els morts a Alcanar és l'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, que està desaparegut i se sospita que hauria tingut un paper clau en la cèl·lula terrorista.

Sobre l'imam, l'habitatge del qual van escorcollar ahir els Mossos a la recerca de pistes, Trapero va indicar que de moment no estan en condicions de confirmar que és la persona que va radicalitzar els altres membres de la cèl·lula. De fet, l'imam no té antecedents penals vinculats al terrorisme, encara que sí que va tenir relació amb un implicat en investigacions sobre els atemptats de Madrid de l'11-M.

A més de seguir el rastre de l'imam, els Mossos concentren la major part dels seus esforços a intentar localitzar i detenir Aboyaaqoub, el suposat autor de la massacre a la Rambla.

Trapero va revelar que els investigadors estan intentant confirmar que l'autor de l'atemptat a Barcelona va aconseguir fugir amb el cotxe que es va saltar un control a la Diagonal, per la qual cosa, si es confirma aquesta hipòtesi, el propietari del vehicle, que va morir apunyalat, seria la víctima número 15.

De moment, els investigadors han pogut determinar la identitat dels dotze membres de la cèl·lula, encara que els falta per situar-ne tres, un dels quals se sospita que és el conductor de la furgoneta que va atemptar a Barcelona i els altres dos les víctimes de l'explosió d'Alcanar.

En concret, segons Trapero, de tots els integrants de la cèl·lula, cinc van morir abatuts pels Mossos d'Esquadra a Cambrils, entre dos i tres van morir en l'explosió d'Alcanar, quatre han estat detinguts i un, Younes Aboyaaqoub, segueix fugitiu.

A Cambrils, els terroristes, que anaven en un Audi 3, van atropellar una mossa establerta en un dels 800 punts de control policial disposats a tot Catalunya després de l'atemptat de la Rambla, i també van envestir mitja dotzena de persones, una de les quals va acabar morint. L'agent company de la mossa atropellada va abatre quatre dels cinc terroristes de Cambrils, mentre que el cinquè va aconseguir fugir i apunyalar un home a la cara, fins que va ser tirotejat mortalment per una altra patrulla policial.