Els terroristes dels atemptats de Catalunya podrien haver fabricat entre 100 i 150 quilos d'explosiu TATP amb els 500 litres d'acetona que havien adquirit. Els experts adverteixen que com que es tracta d'un material altament sensible se sol elaborar en petites quantitats. Fonts militars i policials van explicar el funcionament d'aquest tipus d'explosiu, conegut com «la mare de Satan», que els membres de la cèl·lula de Ripoll estaven manipulant al xalet d'Alcanar quan, dimecres passat, els va esclatar en ple procés de preparació.

Per elaborar TATP, l'explosiu que usa Estat Islàmic en els seus atemptats a Europa, es necessiten tres elements relativament accessibles: un àcid fort com el sulfúric, peròxid d'hidrogen (aigua oxigenada) i acetona. Segons les fonts, amb la gran quantitat d'acetona que els gihadistes havien adquirit es podrien haver fabricat entre 100 i 150 quilos de TATP, una quantitat molt gran si es compara, per exemple, amb un projectil d'artilleria de 155 mil·límetres, que en té només 35 quilos.

No obstant això, altres fonts aclareixen que com que és un explosiu altament sensible no se sol fabricar en tanta quantitat, sinó en dosis més baixes. «Fabricar-lo és fàcil, vas a una drogueria i compres el que fa falta», resumeixen les fonts, i afegeixen que l'elaboració és, després, molt més complicada, ja que és un explosiu altament inestable i molt sensible a la calor o a friccions. A més, en el procés de manipulació ha d'estar a una temperatura baixa i molt estable, ja que si no esclata, com va passar a Alcanar. Estat Islàmic publica a Internet guies sobre com fer TATP que suposadament consultaven els terroristes de Ripoll.