Una investigació de l'Ertzaintza va permetre frustrar un suïcidi col·lectiu d'un grup de persones residents en diversos països, en una operació que es va saldar amb la detenció a l'Argentina del presumpte inductor, un jove de 17 anys.

Segons va precisar el cap de l'àrea de Delictes contra les Persones de l'Ertzaintza, Hugo Prieto, el grup estava integrat per sis menors: una guipuscoana, un mexicà i quatre argentins, tot i que a més hi havia tres perfils falsos més creats pel detingut per donar més credibilitat al grup. Tots ells eren joves amb problemes d'adaptació i que es refugiaven en aquest xat per sentir-se compresos. La investigació de l'Ertzaintza va començar el 19 de juliol, quan persones de l'entorn proper a la víctima guipuscoana van detectar a la xarxa Instagram converses estranyes en què es parlava d'autolesions.

Després d'obtenir l'autorització necessària, especialistes en investigació criminal van comprovar que hi havia una crida a un suïcidi col·lectiu pactat que havia de tenir lloc aquest 31 de desembre.

Poc després, els agents van tenir constància que el presumpte inductor havia avançat la consumació dels suïcidis al 17 d'agost, ja que en aquesta data es complia el segon aniversari de la mort d'una amiga seva per un assalt a casa a causa d'un robatori.

Els especialistes de l'Ertzaintza, al costat del jutjat d'instrucció número 1 de Sant Sebastià i el fiscal especialista en Criminalitat Informàtica de la capital guipuscoana, Javier Zaragoza, van aconseguir contactar amb la Fiscalia argentina, cosa que va permetre finalment identificar el presumpte inductor del suïcidi col·lectiu.

Per mitjà de la Interpol, l'Ertzaintza es va posar en contacte amb les autoritats policials i judicials argentines, i l'11 d'agost passat, sis dies abans de la data pactada, agents de la Policia Federal argentina van detenir el jove al seu domicili de San José, a la província d'Entre Ríos. A l'habitació del menor, a més de materials informàtics que estan sent investigats, s'hi van localitzar diversos ganivets i cúters, així com gases impregnades de sang.

El cap de l'operatiu de la policia basca considera, però, que tot i que els indicis podrien fer pensar que s'autolesionava, dubten que el detingut realment volgués suïcidar-se, pel fet d'introduir diversos perfils falsos en aquest xat. L'arrestat va ser posat sota la tutela d'especialistes psiquiàtrics de l'administració argentina.

La investigació continua oberta per identificar totes les persones implicades, aclarir completament les circumstàncies que envolten el cas i, sobretot, descartar l'existència d'altres grups que poguessin haver estat creats pel menor amb les mateixes intencions.

El departament de Seguretat va destacar que el factor que més ha condicionat la investigació ha estat el del temps disponible per localitzar el presumpte líder del grup abans que consumés les seves intencions.