El conseller de la Presidència, Jordi Turull, va advertir ahir la Fiscalia que la «prioritat absoluta» dels Mossos d'Esquadra i del Govern és «perseguir terroristes i evitar atemptats», i no dedicar-se a retirar urnes.

Després de la reunió d'ahir del Govern, Turull va recalcar que amb una alerta antiterrorista de «4 sobre 5», la «prioritat política clara i nítida» del Govern «a l'hora de mobilitzar els efectius de la policia és prevenir» possibles atemptats i «reforçar punts sensibles» de Catalunya.

Turull va expressar la «confiança total i absoluta» del Govern en el major Trapero i, després de recordar els atemptats gihadistes a Barcelona i Cambrils d'aquest estiu i les «alarmes que hi ha a nivell europeu», va afegir que «algú hauria de fer una reflexió en aquest sentit».

Al matí, el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, havia demanat «deixar tranquils» els Mossos en aquestes setmanes prèvies a l'1 d'octubre i va subratllar que la seva «prioritat» no és «retirar urnes», sinó «vetllar per la seguretat de la gent».

Si els Mossos reben una ordre judicial perquè retirin urnes del referèndum, va dir Puigdemont, «faran el que hagin de fer», que és «defensar els drets de la gent i vetllar per la seguretat de les persones», i «no es desviaran d'aquest objectiu», va advertir. El President va recalcar que els Mossos «no han de fer política», sinó limitar-se a «complir la seva feina», i va reiterar que organitzar un referèndum «no és cap delicte».

Des de Madrid, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, es va mostrar convençut que els Mossos d'Esquadra, funcionaris «al servei dels ciutadans i al servei de la llei», compliran les ordres que rebin de jutges i fiscals en la qualitat de Policia Judicial. «No en tinc el més mínim dubte», va remarcar el titular de Justícia als passadissos del Senat després de participar en la sessió de control de la cambra alta.