La Guàrdia Civil du a terme aquest dimecres una operació a gran escala contra diverses conselleries i altres òrgans del Govern de la Generalitat per la convocatòria de l'1-O. Fins al moment hi hauria un total de 15 persones detingudes arran de 41 escorcolls a conselleries, seus i també cases particulars.

L'operació és per ordre del Jutjat d'Instrucció número 13 de la capital catalana, que ja va obrir diligències pel 'cas Vidal' i investiga els preparatius del referèndum. L'acció, però, s'ha topat amb la resposta de milers de persones que han acudit davant les seus escorcollades i omplen, per exemple, trams de la Rambla de Catalunya i de la Via Laietana de Barcelona.

Entre els 15 detinguts hi ha el secretari general de la Vicepresidència i de la conselleria d'Economia i Hisenda, Josep Maria Jové; el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó; a més d'altres càrrecs de la mateixa conselleria, el Departament d'Afers Socials, o el CTTI.

Segueix en directe el minut a minut de l'operació de la Guàrdia Civil i la reacció ciutadana:

Detinguts per l'1-O tornen a la caserna de la Guàrdia Civil a l'espera que el jutge resolgui l''habeas corpus'

Alguns dels detinguts aquest dimecres en el macrooperatiu de la Guàrdia Civil contra el referèndum de l'1 d'octubre han estat retornats a la caserna de l'institut armat després de passar per la Ciutat de la Justícia. Tot i que havien demanat un 'habeas corpus', han estat conduïts de nou a la Comandància de la Travessera de Gràcia a l'espera que el jutge resolgui la seva petició. A banda, almenys quatre dels arrestats han quedat en llibertat provisional a l'espera de ser citats a declarar al jutjat. El primer en invocar l''habeas corpus', que suposa passar directament davant del jutge instructor sense declarar davant de la policia, ha estat la defensa del secretari general de la Vicepresidència i de la conselleria d'Economia i Hisenda, Josep Maria Jové.

22.54h - Trapero demana «tranquil·litat» als mossos i implanta un servei de comandament de guàrdia les 24 hores

El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha demanat "tranquil·litat" als agents davant del seguit d'actuacions policials que hi ha hagut aquest dimecres a diverses seus de la Generalitat. El màxim comandament policial dels Mossos indica als agents que expliquin qualsevol dubte que els pugui sorgir als seus comandaments immediats i subratlla que les comunicacions oficials són les que donen per via jeràrquica. De la mateixa manera anuncia que s'ha implantat un servei de comandament de guàrdia per donar resposta a qualsevol dubte durant les 24 hores del dia.

22.13h - Cassolada generalitzada contra l'actuació del govern de Mariano Rajoy a l'entorn del referèndum de l'1-O

Les detencions de la Guàrdia Civil aquest dimecres a Barcelona han provocat una sonora cassolada generalitzada a partir de les deu de la nit. La protesta, que s'ha convocat a través de les xarxes socials, ha anat corrent durant el dia i a l'hora acordada ha esclatat a les finestres i els balcons de nombrosos indrets de Catalunya. També s'hi han sumat els manifestants que es concentren davant la seu del Departament d'Economia, que l'Ajuntament de Barcelona ha xifrat en 40.000 persones a dos quarts de nou de la nit. A banda del so de les cassoles també s'han sentit petards i altres estris. El gruix de la protesta ha durat més de deu minuts.

21.55h- La manifestació a la capital del Bages ha aplegat unes 7.000 persones

GMv2|pTipoComp=fotos&pIdGaleria=59c2ab99fab46c5527643658|GMv2

Veure Galeria

21.50h- La Guàrdia Civil acaba l'escorcoll al Departament d'Economia però els agents segueixen al seu interior

La Guàrdia Civil ha acabat fa mitja hora l'escorcoll al Departament d'Economia, però els agents segueixen al seu interior, segons han confirmat fonts de la conselleria. Des de primera hora del matí i durant més de dotze hores, el cos policial ha buscat informació sobre el referèndum a la conselleria. Així, ha acordonat i buscat documentació al despatx del secretari general de la Vicepresidència, Josep Maria Jové, entrant al seu servidor. També s'han emportat l'ordinador de la directora de serveis del Departament, Natàlia Garriga i el disc dur de la responsable de projectes territorials de Vicepresidència, Mercè Martínez. Aquestes tres persones estan entre la quinzena de càrrecs del Govern detinguts pel cos policial.

21.42h- La gent de Súria també ha sortit al carrer

21.37h- Rajoy diu que la Generalitat està a temps «d'evitar mals majors»

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha demanat als responsables de la Generalitat que "cessin en les seves actuacions" perquè "saben que aquest referèndum ja no es pot celebrar" perquè "mai no va ser legal i legítim" i estan "a temps d'evitar mals majors".

"No segueixin endavant, no tenen cap legitimitat, tornin a la llei i a la democràcia", ha dit Rajoy en una compareixença a La Moncloa, en què ha insistit que no renunciarà a cap dels instruments de l'Estat de dret per "evitar que la desraó d'uns pocs la pateixin el conjunt dels ciutadans".

21.35h- El president Carles Puigdemont dóna les gràcies als ciutadans

21.25- Imatge espectacular de la manifestació a Barcelona

21.20. Imatge de la concentració a La Seu d'Urgell

21.10h- En llibertat amb càrrecs dos dels detinguts en l'operatiu policial contra l'1-O

David Franco, cap de desenvolupament d'àrea de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, i David Palanques de l'oficina tècnica de projectes, han estat deixats en llibertat amb càrrecs cap a les vuit del vespre. Estaven a la comissaria de Sant Andreu de la Barca i s'han acollit al dret de no declarar. La Guàrdia Civil els atribueix els delictes de desobediència i sedició. Són dos dels setze detinguts que ha fet aquest dimecres la Guàrdia Civil en el marc de l'operatiu contra el referèndum de l'1 d'octubre que ha comportat 41 escorcolls a diverses conselleries i seus del Govern i empreses.

21.05h- 8.000 persones es concentren a Girona i denuncien "enèrgicament" l'operatiu "de les clavegueres de l'Estat"

Més de 8.000 persones s'han concentrat aquest vespre a Girona per denunciar "enèrgicament" l'operatiu policial ordenat per "les clavegueres de l'Estat" contra l'1-O. La plaça Constitució s'ha omplert d'estelades i crits a favor de la independència i el referèndum. Responent a la crida de la plataforma Girona Vota, els manifestants han clamat a favor del dret a decidir i han denunciat les detencions de càrrecs del Govern i els escorcolls que s'han practicat aquest dimecres."Avui han donat un pas més en l'estat d'excepció que estan instaurant per la porta del darrere, assaltant les seus del Govern de Catalunya i dels seus legítims representants", recull el manifest que s'ha llegit durant la protesta. Acompanyats pels gegants de la ciutat, els gironins han desplegat una pancarta amb el lema 'Democràcia' davant la Subdelegació de l'Estat i, després, els membres de la plataforma hi han dipositat cartells. A continuació, la gernació s'ha desplegat per la ciutat fent una encartellada massiva.

21.02h- El Síndic critica una "immensa desproporció" en els escorcolls i les detencions de la Guàrdia Civil

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha criticat aquest dimecres una "immensa desproporció" en els escorcolls i les detencions de la Guàrdia Civil. En un comunicat, també denuncia que el jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona ha actuat de forma "indiscriminada" decidint la intervenció sobre un conjunt de departaments i de dependències del Govern. L'ombudsman català denuncia que la Guàrdia Civil ha produït, a instàncies de l'Estat espanyol, "noves transgressions de drets fonamentals, com ara inspeccionar locals de partits polítics i impremtes". Pel Síndic, aquestes restriccions al dret de reunió i d'expressió, "especialment graus quan el col·lectiu afectat és la premsa", "no s'han fet respectant les possibles limitacions acceptades per la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans".

21.00h- Unes mil persones es concentren a Navàs per defensar la democràcia

Un miler de persones s'han concentrat aquesta vesprada a la plaça de l'Ajuntament de Navàs en suport de la democràcia, del govern i les institucions catalanes, a favor de poder votar el dia 1 d'octubre i en contra de les desproporcionades actuacions del govern central, que deixen de facto sense autogovern a Catalunya.

20.55h- L'Ajuntament de Barcelona xifra en 40.000 persones la concentració espontània davant d'Economia

L'Ajuntament de Barcelona ha xifrat en 40.000 persones la concentració espontània que s'ha organitzat davant la seu del Departament d'Economia, a la cruïlla de la Gran Via amb la Rambla Catalunya, després que hagin transcendit les primeres detencions d'alts càrrecs del Govern que la Guàrdia Civil ha fet a primera hora del matí. Al llarg del dia s'han anat concentrant més i més persones en aquest punt cèntric de la ciutat de Barcelona, i cap a dos quarts de nou de la nit l'Ajuntament ha ofert la xifra de 40.000 persones. La concentració continua de manera tan massiva com pacífica i dins la seu d'Economia hi continua havent els agents de la Guàrdia Civil que han arribat a primera hora del matí.

20.45h- La policia espanyola marxa de davant de la seu de la CUP després de vuit hores

La policia espanyola ha posat punt i final al desplegament de davant de la seu de la CUP, després d'estar-hi durant unes vuit hores. La portaveu del Secretariat Nacional dels cupaires Núria Gibert ha demanat a les persones concentrades -entre 2.000 i 3.000 segons fonts de la CUP- que s'esperin almenys fins les 21:00 hores, per si de cas. Poc abans, el diputat parlamentari independentista Benet Salellas ha denunciat que la policia espanyola encara mantenia el "setge" al local del partit i que el responsable del dispositiu judicial es negava a explicar-los els motius de l'operació.

20.37h- Centenars de persones omplen la Puerta del Sol de Madrid en defensa de "les llibertats democràtiques i el dret a decidir"

Centenars de persones s´han concentrat aquest dimecres a la Puerta del Sol de Madrid en favor de les "llibertats democràtiques i el dret a decidir" i en protesta per la resposta jurídica i policial que el govern espanyol està oferint a Catalunya, on avui s´ha detingut 14 persones i s'han fet més de 40 registres. La protesta l'ha convocat l'entitat 'Madrileños por el derecho a decidir', la mateixa que ja van organitzar l´acte que va col·lapsar aquest diumenge el Teatro del Barrio de Madrid i que havia estat inicialment prohibit per un jutge. La concentració no ha estat comunicada a la delegació del govern espanyol a Madrid, que adverteix els manifestants es poden afrontar a sancions de 600 euros. La policia espanyola ha identificat diversos manifestants. Sobretot a l'inici de la protesta, hi ha hagut enfrontaments verbals i intercanvi de proclames entre els favorables al referèndum i ciutadans que, espontàniament, han cridat 'Viva Espanya' i d'altres frases en favor de la unitat. Un grup reduït de la Falange també s'ha manifestat però la policia l'ha mantingut separat de la resta de la concentració. Han donat suport a la protesta diputats del PDeCAT; ERC, Podem i el PNB.

20.35h- ANC i Òmnium: "La revolució dels somriures ha pres el carrer per tornar a la llibertat"

Els presidents de l'ANC i Òmnium han comparegut aquest vespre a Rambla Catalunya davant dels milers de manifestants que es concentren des de fa hores davant la conselleria d'Economia per reiterar que l'1-O es podrà votar. Entre crits d''independència' i 'votarem', Jordi Cuixart i Jordi Sànchez han agraït des d'un improvisat escenari la resposta "cívica" de la ciutadania, que ha exercit una "resistència pacífica". "Hi ha una revolta democràtica, la revolució dels somriures ha pres el carrer per tornar a la llibertat", ha clamat Sànchez. Tots dos han reiterat que la ciutadania són, en aquests moments, els "protagonistes" de la història.

20.32h- Els veïns de Gironella també han sortit a la plaça de l'Ajuntament

20.30h- La plaça de Sant Pere de Berga, plena de gom a gom

20.28h- Jordi Sánchez i Jordi Cuixart s'han adreçat als manifestants a Barcelona

20.25h- 16 detinguts en l'operació de la Guàrdia Civil contra l'1-O

L'operació de la Guàrdia Civil d'aquest dimecres s'ha saldat amb 16 persones detingudes, entre les quals hi ha el secretari general de la Vicepresidència, Josep Maria Jové, el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó i diversos càrrecs del CTTI o vinculats a les tecnologies de la informació i la comunicació. A més, altres càrrecs del Govern tenen la condició d'investigats en la causa, com ara el secretari general de Treball, Josep Ginesta, o el director de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern, Carles Viver i Pi-Sunyer. Pel que fa als escorcolls, el jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona n'ha ordenat 41, dels quals 8 han estat en dependències de la Generalitat.

20.20h- Concentració a Bellver, a la Cerdanya

20.18h- Concentració a Sallent, al Bages

20.15h- Concentració a Casserres, al Berguedà20.10h- Concentració a Sant Vicenç de Castellet, a la plaça Clavé

20.05h- Multitudinària manifestació als carrers de Manresa

19.57h- Comença la manifestació a Manresa, que es dirigeix a la Caserna de la Guàrdia Civil

19.55h- Rajoy compareixerà a les 21 hores des de la Moncloa

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, compareixerà aquesta nit a les 21 hores des del Palau de la Moncloa. El cap de l'executiu espanyol valorarà l'operació que la Guàrdia Civil està desenvolupant per l'1-O i que ha deixat almenys 14 detinguts i una quarantena d'escorcolls. Entre els detinguts hi ha el secretari general de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda, Josep Maria Jové, i el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, a més d'altres càrrecs de la mateixa conselleria, el Departament d'Afers Socials, o el CTTI. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha denunciat que l'Estat ha suspès "de facto" l'autogovern en aplicar un "estat d'excepció" i ha refermat la convocatòria de l'1-O. Mentre duren els escorcolls, milers de persones continuen concentrades a les portes del Departament d'Economia.

19.52h- Un vicepresident de l´Eurocambra veu "una deriva molt preocupant" la detenció de membres del Govern

Un dels vicepresidents del Parlament Europeu, Dimitrios Papadimoulis, ha piulat aquest dimecres per expressar el seu rebuig a les detencions de diferents alts càrrecs de l´executiu català. En la piulada feta en català, Papadimoulis, eurodiputat del Grup Confederal de l´Esquerra Unitària Europea/Esquerra Verda Nòrdica (GUE/NGL), assegura que "la detenció per part d´autoritats espanyoles és una deriva molt preocupant". En aquest sentit, el polític, de Syriza, reclama que el cal és "diàleg" i no "accions ofensives".

19.48h- La Unió Empresarial de l'Anoia referma el suport al referèndum davant les "accions repressives" de l'Estat

La Unió Empresarial de l'Anoia, vinculada a Foment del Treball, ha refermat el seu suport al referèndum davant les "accions repressives del govern espanyol i les actuacions de les forces de seguretat de l'Estat contra les institucions catalanes i contra el poble català". En un comunicat, la patronal anoienca critica que fins ara el govern d'Espanya "s'ha mostrat cec a la realitat i no ha facilitat cap tipus de plataforma per a la negociació" i ha titllat d'"inadmissible" que la diferència d'idees es defensi amb "repressió". L'entitat, presidida per Blai Paco i que representa bona part del sector empresarial de la comarca, ha manifestat "clarament la seva defensa del dret a decidir", així com la defensa del "dret democràtic i de la ciutadania a expressar la seva opinió i la llibertat d'expressió".

19.45h- Més imatges de la concentració que s'ha realitzat a Manresa

19.40h- Anna Simó i Lluís Guinó es dirigeixen als manifestants de Barcelona

19.35h- Imatges de la manifestació a la Puerta del Sol de Madrid

19.25h- La plaça Major de Manresa s'omple i crida al clam de «Votarem!»

La concentració de condemna de les actuacions repressives contra les institucions catalanes convocada aquesta tarda de dimecres a Manresa ha deixat petita la plaça Major. Persones de totes les edats han fet cap a la crida de l'Ajuntament amb estelades, senyeres i urnes. L'acte ha començat a les 7 de la tarda i s'ha llegit un manifest i la frase més corejada ha estat «Votarem!».

19.24- L'ICL Manresa dóna suport a les institucions catalanes amb un missatge a Twitter

19.20h- Els comitès d'empresa de TV3 i Catalunya Ràdio rebutgen les accions policials i les "ingerències" als mitjans

Els comitès d'empresa de TV3 i Catalunya Ràdio han rebutjat les accions policials i judicials contra les institucions catalanes d'aquest dimecres i han manifestat el "suport inequívoc" a les institucions catalanes. Paral·lelament, els representants dels treballadors dels mitjans públics també condemnen les accions coercitives de la llibertat d´expressió, les ingerències als mitjans de comunicació i l´amenaça al lliure desenvolupament de la feina dels professionals de la informació. En aquest sentit, lamenten que els mitjans de la CCMA estan en el "punt de mira" de "l'escalada repressiva" i reiteren el suport jurídic als treballadors.

19.15h- La Guàrdia Civil s'endú Lluís Salvadó de la secretaria d'Hisenda

Agents de la Guàrdia Civil s'han endut el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, de la seva secretaria situada a la Gran Via amb Roger de Llúria. Salvadó ha estat detingut durant set hores a l'edifici, des de les 11.30 hores del matí, mentre s'han fet escorcolls relacionats amb l'1-O. A mitja tarda, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, s'ha desplaçat fins a la secretaria d'Hisenda on ha saludat Salvadó. Els treballadors d'Hisenda han acompanyat el secretari fins a la porta enmig d'aplaudiments i crits de "No estàs sols" i "Votarem". L'operació policial que s'està desenvolupant ha deixat almenys 14 detinguts i una quarantena d'escorcolls.

19.10h- Regió7 en directe des de la concentració de la plaça Major de Manresa

19.05h- Missatge dels Mossos d'Esquadra a Twitter

19.00h- No para d'arribar gent a la concentració de Rambla de Catalunya amb Gran Via

18.55h- El Pacte Educatiu pel Referèndum crida a fer una "vaga general i social" a Catalunya si s'impedeix l'1-O

El Pacte Educatiu pel Referèndum ha cridat a fer una "vaga general i social" a Catalunya en cas que s'impedeixi "per la força" el "dret legítim" a votar l'1 d'octubre. Des de la lluita estudiantil, sindical i obrera es considera que atorgar el poder de decisió a la ciutadania és "una necessitat urgent", per la qual cosa anima a "prendre partit" en la "defensa" de "qualsevol exercici de democràcia sobre l'autodeterminació de Catalunya". De la mateixa manera, els integrants del pacte, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), USTEC-STEs (IAC), CGT Ensenyament i la Intersindical-CSC, condemnen l'"estat d'excepció encobert, dut a terme pel govern del PP i els seus aliats".

18.50h- La CUP avisa la Guàrdia Civil: "Si volen entrar, haurà de ser per sobre dels nostres cossos"

La coportaveu del secretariat de la CUP, Núria Gibert, ha llençat un avís rotund a la Guàrdia Civil que envolta la seu dels anticapitalista i que ha intentat entrar fa hores. "Si volen entrar haurà de ser per sobre dels nostres cossos", ha sentenciat en declaracions a la premsa des de la porta del local. Gibert, a més, ha qualificat l´episodi "d´esperpèntic i lamentable", i ha afirmat que això "només referma que s´ha de constituir la república catalana quan més aviat millor". Per a l´anticapitalista "això és un cop d´estat" i per això ha cridat els ciutadans a seguir mobilitzant-se. "Els drets i les llibertats al llarg de la història només s´han conquerit amb mobilitzacions", ha dit, tot emplaçant també a aquells "solidaris de la resta de l´Estat a que mostrin la seva disconformitat amb el que està passant".

18.45h- Concentracions arreu d'Espanya sota el lema #CatalunyaNoEstasSola

18.35h- «Welcome to the catalan republic»

18.20h- Oficials de la Guàrdia Civil demanen al govern agafar comandament dels Mossos

La Unió d'Oficials de la Guàrdia Civil ha demanat que la Delegació del govern a Catalunya assumeixi el control dels Mossos d'Esquadra davant la "passivitat" que, segons el seu parer, estan exhibint davant el procés sobiranista català per les "directrius polítiques" de la seva cúpula.

Aquesta associació, que representa els comandaments de la Guàrdia Civil, ha emès un comunicat per alertar que aquestes directrius poden "posar en risc la seguretat dels ciutadans i la imatge del país".

18.18h - El Tercer Sector denuncia que les actuacions de l'Estat contra institucions catalanes vulneren els drets fonamentals

La Confederació i la Taula del Tercer Sector Social han mostrat el seu rebuig "absolut" a les actuacions que porta a terme l'Estat contra les institucions catalanes. En un comunicat, el Tercer Sector Social recorda que representa milers d´entitats que treballen per la defensa dels drets socials i civils de les persones i, en aquest sentit, consideren que aquests esdeveniments "constitueixen una vulneració dels drets i de les llibertats fonamentals". Per això, el sector dona "ple suport" a les institucions catalanes i referma el seu compromís amb la democràcia.

18.15h - L'Església fa una crida a la responsabilitat, al diàleg i a l'entesa en un moment "delicat" de la història de Catalunya

La Conferència Episcopal Tarraconense ha fet una crida a la responsabilitat, al diàleg i a l'entesa en aquest moment "delicat" de la història de Catalunya. A través d'un comunicat, la Conferència afirma que l'Església vol ser "ferment de justícia, fraternitat i comunió", i s'ha ofert per "ajudar en aquest servei". També ha animat a ser "responsables i compromesos en la vida pública", per "avançar en el camí del diàleg i de l'entesa, del respecte als drets i les institucions i de la no confrontació", per ajudar a que la societat sigui "un espai de germanor, de llibertat i de pau".

18.10h - L'alcalde de Puigcerdà veu un estat sense els cànons democràtics occidentals

L'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha qualificat d' "absolutament desproporcionada" la reacció del govern de l'estat poques hores abans de declarar a Girona pel suport de l'Ajuntament al referèndum. Piñeira declararà aquest dijous a la una del migdia a Girona. Piñeira ha lamentat que l'acció del govern de Madrid se salta "tots els cànons estandards de qualsevol democràcia occidental". L'alcalde de Puigcerdà ha considerat que "no té cap sentit processar 700 alcaldes i alcaldesses del país".

18.05h- El compte de Twitter del Referèndum envia un missatge a Mariano Rajoy

18:00h- El PDeCAT i ERC mantenen tancades les seves seus a Barcelona

El PDeCAT i ERC mantenen tancades aquesta tarda les seves seus a Barcelona, en plena operació de la Guàrdia Civil contra els organitzadors del referèndum de l'1-O.

Justament aquest migdia, agents de la Policia Nacional han envoltat la seu de la CUP a la capital catalana, on s'ha congregat prop d'un miler de simpatitzants de la formació anticapitalista.

17.55h- Les universitats públiques catalanes condemnen els «episodis coercitius de la llibertat d'expressió»

Les universitats públiques catalanes han condemnat els "episodis coercitius de la llibertat d'expressió" que es produeixen aquests darrers dies a Catalunya. En una declaració conjunta, els rectors de les universitats públiques han reivindicat el diàleg com "l´única via possible" per l´enteniment en democràcia "des del convenciment que la llibertat d´expressió i el respecte a l´altre i a les lleis són pilars essencials i irrenunciables de la democràcia". Així mateix, els rectors afirmen que la visió universal, que és pròpia de la universitat, segons apunten, "obliga a fixar-se en els valors més fonamentals que estan a la base de la convivència i els drets de les persones".

17.50h- El número dos d'Economia compareix davant jutge en acceptar-se l'"habeas corpus"

Josep Maria Jové, número dos del Departament Economia detingut avui en l'operació pels preparatius del referèndum de l'1-O, compareix aquesta tarda davant del jutge de guàrdia de Barcelona, després que s'hagi acceptat la seva petició d'"habeas corpus".

Segons han informat fonts jurídiques, l'advocat de Jové ha presentat davant els jutjats de guàrdia de Barcelona una petició d'"habeas corpus", figura que permet la posada a disposició immediata d'un detingut davant l'autoritat judicial si considera que ha estat il·lícitament arrestat, després de l'escorcoll del seu domicili per part de la Guàrdia Civil.

17.40h- El govern espanyol ha atracat un vaixell al moll de Barcelona per allotjar reforços policials

El govern espanyol ha atracat un vaixell al moll de Lepant del Port de Barcelona per allotjar una part dels reforços policials que aquests dies ha enviat a Catalunya amb motiu del referèndum de l'1 d'octubre. L'embarcació és un ferri fletat per l'Estat que té una capacitat per a 600 persones. Segons han explicat a l'ACN fonts del Port, inicialment no se li havia donat permís per atracar el vaixell i fer una estada llarga a la instal·lació. Posteriorment, però, l'Estat els va enviar una comunicació oficial fent la petició, i se'ls ha autoritzat a atracar al moll de Lepant a les 09.00 hores d'aquest dimecres. Mentrestant, un altre ferri que tenia intenció d'atracar al port de Palamós també es dirigeix cap a la capital catalana, on arribarà aquesta tarda, després que la Generalitat li denegués l'entrada.

17.35h- La concentració de gent a Barcelona segueix augmentant

17.30h - L'Ajuntament de Moià posposa el ple municipal

L'Ajuntament de Moià ha decidit posposar el ple municipal que s'havia de celebrar aquest dimecres davant els «greus esdeveniments» ocorreguts avui a Catalunya. El ple es celebrarà el proper divendres dia 22 de setembre a les 20.30h.

17.25h - Acaba el registre al Departament de Treball i la Guàrdia Civil se n'emporta dos detinguts

La Guàrdia Civil s'ha emportat detinguts David Franco, cap de desenvolupament d'àrea de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, i David Palanques, de l'oficina tècnica de projectes, després de prop de vuit hores de registre a la seu del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Són dos càrrecs intermitjos que pertanyen al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) assignats al Departament de Treball. Els agents de la Guàrdia Civil, que han marxat del departament cap a les 4 de la tarda, han intervingut documentació i material informàtic, segons han confirmat fonts del departament. La Guàrdia Civil ha escorcollat aquest dimecres els llocs de treball dels dos detinguts, així com del secretari general del departament, Josep Ginesta, per trobar material relacionat amb el referèndum de l'1 d'octubre i la creació d'estructures d'estat, han explicat les mateixes fonts.

17.10h - Junqueras entra al departament d'Economia enmig de milers de manifestants

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha entrat al departament d'Economia poc després de dos quarts de cinc de la tarda enmig de milers de persones que es concentren a la Gran Via amb la Rambla de Catalunya. Els crits de "vicepresident" i "independència" han rebut Junqueras, que ha accedit fins a la porta de la conselleria a través d'un passadís que han fet voluntaris de l'ANC. El vicepresident ha arribat acompanyat del president de l'ANC, Jordi Sánchez, i a les portes del departament s'ha abraçat amb el diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián, el diputat republicà al Parlament Roger Torrent i l'eurodiputat Jordi Solé. Milers de persones es concentren als voltants del departament de Junqueras per protestar contra l'operació de la Guàrdia Civil sobre l'1-O que ha deixat almenys 14 detingut i una quarantena d'escorcolls.

17.05h - Set furgonetes de la Guàrdia Civil s'enduen els prop de 10 milions de paperetes de la nau de Bigues i Riells

Set furgonetes de grans dimensions de la Guàrdia Civil ja ha sortit de la nau de Bigues i Riells (Vallès Oriental) amb les prop de 10 milions de paperetes. Els Mossos d'Esquadra i l'alcalde de la població han pactat amb el mig centenar de persones que bloquejaven la sortida l'aixecament de la protesta. Entre crits i càntics, els manifestants han tirat aigua contra els tot terrenys de la Guàrdia Civil que custodiaven els combois. Les furgonetes, però, han quedat aturades de nou uns minuts a la sortida del polígon quan un altre grup de manifestants els ha tornat a barrar el pas a crits de 'Volem les paperetes'. L'alcalde de Bigues i Riells, Joan Galiano (ERC), ha reclamat transmetre la imatge de "no violència" i ha volgut deixar clar a la població que l'1-O hi haurà paperetes perquè "no les trobaran".

16.50h - Mónica Oltra adverteix que l'entrada en institucions i les detencions a Catalunya vulneren la Constitució

La vicepresidenta i portaveu de la Generalitat Valenciana Mónica Oltra ha manifestat aquest dimecres que "quan es prohibeixen actes de lliure expressió" i "quan s'entra en institucions i es deté gent sense que en principi fins l'1 d'octubre s'hagi produït aquesta il?legalitat el que s'està és vulnerant la Constitució". Oltra ha fet aquestes declaracions als mitjans després de reunir-se amb la Federació de Jubilats i Pensionistes de CC.OO-PV i en ser preguntada sobre les darreres actuacions judicials i policials a Catalunya.

16.30h - Forcadell crida a votar a l'1-O davant «l'ofensiva antidemocràtic i la repressió de l'Estat»

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha cridat aquest dimecres els ciutadans a votar i participar al referèndum convocat per al dia 1 d´octubre per fer front això a "l´ofensiva antidemocràtica" i de "repressió" que assegura que està desplegant l´Estat a Catalunya.

16.27h- Gabriel Rufián: «Vam néixer per vèncer i no per ser vençuts»

16.25h- La CUP ha buidat la seva seu de material pel referèndum

16.20h- Un grup de manifestants bloqueja la sortida de les furgonetes amb les paperetes intervingudes a Bigues i Riells

Un grup d'una trentena de persones bloqueja la sortida de les 8 furgonetes que es volen endur les paperetes que la Guàrdia Civil ha intervingut en una nau de Bigues i Riells (Vallès Oriental). Segons ha informat el Ministeri de l'Interior, se n'han localitzat prop de 10 milions. Vuit furgonetes de grans dimensions han sortit cap a les tres de la tarda de la nau, però dos grups de manifestants han tallat els dos extrems del carrer, asseient-se a terra, de manera que els vehicles no poden sortir. Quan ho han intentat, hi ha hagut moments de tensió entre manifestants i agents de la Guàrdia Civil, amb algunes empentes i cops. En aquests moments, les furgonetes estan parades al llarg del carrer mentre arriben més manifestants.

16.15h - Concentració a les 7 de la tarda a la plaça Major de Manresa per condemnar «l'estat de setge»

L'equip de govern municipal de Manresa convoca la ciutadania a les 7 de la tarda, a la plaça Major, per condemnar les actuacions repressives contra les institucions portades a terme avui contra diverses seus del Govern de la Generalitat i les detencions de diversos alts càrrecs, un conjunt d'accions, que conjuntament amb les citacions a alcaldes i altres agressions, vulneren l'estat de dret i suposen l'aplicació de facto de l'estat d'excepció.

16.00h - EN FOTOS | La reacció popular a l'ofensiva de la Guàrdia Civil contra les institucions catalanes

Veure Galeria

15.30 h - Colau fa costat a la Generalitat i avisa Rajoy que es trobarà "un poble unit" davant la seva "estratègia autoritària"

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha mostrat aquest dimecres el seu suport a les institucions catalanes després dels registres i de les detencions practicades per la Guàrdia Civil amb motiu de l'organització de l'1-O. En una compareixença a l'Ajuntament, Colau ha reclamat al president espanyol, Mariano Rajoy, que rectifiqui i que aturi la seva "deriva repressora" o es trobarà un poble "més unit que mai" per fer front a la seva "estratègia autoritària". L'alcaldessa ha celebrat les mobilitzacions que s'estan convocant arreu del país i també el seu to pacífic, i ha reclamat a la ciutadania que "no caigui en provocacions". Al seu parer, cal que aquestes concentracions siguin unitàries de tot el catalanisme.

15. 20h - Les entitats sobiranistes criden a la mobilització serena davant la «declaració de guerra» de l'Estat

Les entitats sobiranistes i socials de Catalunya han cridat a la mobilització serena de la ciutadania davant l'actitud de l'Estat i la seva estratègia judicial per impedir l'1 d'octubre. «No tinguem por, nosaltres no volíem cap guerra. Ells ens han declarat la guerra».

15.15h - Tallen les línies telefòniques fixes i Internet al Departament d'Economia

Coincidint amb l'escorcoll que ha dut a terme la Guàrdia Civil aquest dimecres al matí, les línies telefòniques fixes i Internet han estat tallats a la seu del Departament d'Economia, a Rambla de Catalunya. Segons informen fonts de la conselleria, a mig matí, tots dos serveis han deixat de funcionar. Cap al migdia els treballadors han pogut recuperar la connexió a Internet però les línies telefòniques encara no funcionen.

15.00h - Els agents de la policia espanyola s'enretiren de la porta de la seu de la CUP i s'enduen material de campanya

Els agents de la policia espanyola s'han enretirat de la porta de la seu de la CUP a Barcelona, situada al carrer Casp. Encara queden però, nombrosos agents als voltants de l'edifici. Segons han explicat fonts de la CUP a l'ACN, els agents s'han endut cartells de la campanya pel sí que s'estaven descarregant per portar-los a la seu, però la policia espanyola no ha entrat a l'edifici. El material se l'han endut en caixes. Fonts de la policia espanyola han assegurat a l'ACN que els agents són a la seu de la CUP aplicant una ordre judicial. L'actuació de la policia espanyola coincideix amb el dia en què la Guàrdia Civil està fent un operatiu contra diferents departaments de la Generalitat que almenys ha deixat 13 detinguts.

14.30h - El jutge ha ordenat 41 escorcolls en la causa oberta contra una vintena d'investigats per l'1-O

El jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona ha acordat aquest dimecres un total de 41 escorcolls en el marc de la causa que manté oberta relacionada amb els preparatius del referèndum de l'1-O. Aquesta causa està oberta pels delictes de desobediència, prevaricació i malversació, i són una vintena les persones que tenen la condició d'investigades. Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en un comunicat, el jutge ha ordenat sis registres en "despatxos oficials" del Govern de la Generalitat i remarquen que l'escorcoll "es limita als despatxos de les persones que tenen condició d'investigades dins de la causa".

A més, el magistrat també ha acordat el registre de tres empreses a Barcelona "relacionades amb l'activitat delictiva que investiga" i l'escorcoll de despatxos professionals no oficials i de domicilis particulars. La causa està declarada secreta. El titular jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, Juan Antonio Ramírez Sunyer, va obrir una investigació per l'anomenat 'cas Vidal' arran de les conferències de l'exsenador on va apuntar que el Govern disposava de dades fiscals dels catalans de manera il·legal.

12.30h - Concentracions esporàdiques contra l'operació

Segons fonts de la Guàrdia Urbana, s'ha tallat la Gran Via amb Rambla de Catalunya i amb Aribau per la concentració que espontània que s'ha originat a l'entorn de la seu del Departament d'Economia i també la Via Laietana a l'altura on hi ha el Departament d'Afers Exteriors, on també s'ha iniciat una altra concentració. En aquest cas, les persones concentrades en aquest punt també obliguen a tallar la plaça Urquinaona i la plaça Antonio López. Un dels altres punts de la ciutat que també està tallat és l'avinguda Diagonal a l'altura de la zona universitària a causa d'una manifestació d'estudiants, amb el lema 'Votar no és il·legal'.

12.00h -Qui són els detinguts?

  1. Josep Maria Jové, secretari general de la Conselleria d'Economia.
  2. Josep Lluís Salvadó, secretari d'Hisenda.
  3. Joan Ignasi Sánchez, assessor del gabinet de la consellera de Governació, Meritxell Borràs, arrestat a Sabadell.
  4. Jordi Puigneró, president del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI).
  5. Josué Sallent Rivas, responsables del CTTI.
  6. David Franco Martos, responsables del CTTI.
  7. Xavier Puig Farré, responsable de l'oficina d'Afers Socials.
  8. Juan Manuel Gómez, responsable de la Conselleria d'Economia i Hisenda.
  9. Jordi Graells, director del departament d'Atenció Ciutadana del Govern català i responsable del vot electrònic de l'1-O.
  10. David Palanca, responsable de l'Oficina d'Afers Estrangers.
  11. Rosa Maria Rodríguez Curto, directora General de Servei de la Generalitat i responsable de desenvolupaments informàtics i que ha estat detinguda a Madrid.
  12. Pau Furriol, propietari d'una nau industrial a Bigues i Riells (Vallès Oriental) on els agents han confiscat d'entre sis i nou milions de paperetes per votar.
  13. Mercedes Martínez, vinculada a la nau industrial
  14. Pep Masoliver, treballador de Fundacio.cat.

11.30h - Escorcoll al domicili de Santi Vidal

La Guàrdia Civil ha escorcollat el domicili particular de Santi Vidal aquest dimecres al matí i s'han emportat el seu ordinador i el mòbil, segons ha confirmat el mateix jutge inhabilitat en una entrevista a TV3. Vidal ha afirmat que els agents no li han dit de què l'acusaven ni tampoc l'han citat a declarar.

El Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona ja té un procés judicial obert contra el jutge inhabilitat per haver afirmat que el Govern tenia de manera "il·legal" les dades fiscals dels catalans.

11.00h - El govern espanyol justifica les detencions

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha defensat que les detencions d'alts càrrecs del Govern de la Generalitat estan ordenades per un jutjat i que la Guàrdia Civil actua "seguint les diligències ordenades per l'autoritat judicial". Des dels passadissos del Congrés, el ministre ha afirmat que l'operació està oberta però ha evitat donar més detalls ni fer més valoracions.

10.30h - La CUP denuncia un "cop d'estat"

La CUP considera que les accions de la Guàrdia Civil, els registres de diferents departaments i les detencions de càrrecs del Govern suposen "un cop d´estat". La diputada al Parlament i regidora de l´Ajuntament de Barcelona, Eulàlia Reguant, ha piulat a Twitter que l´operació és una "suspensió de l'autonomia per la porta de darrera". "Els que parlen de cop d'Estat, fan un cop d'Estat", ha dit. La presidenta del seu grup parlamentari, Mireia Boya, crida a "no mirar-s´ho des de lluny" i "sortit al carrer davant les conselleries" amb "resistència pacífica". "Això és un cop d'estat", ha afegit. En el mateix sentit s´ha expressat a les xarxes també el portaveu del secretariat de la CUP, Quim Arrufat, que ha piulat que "Això és un cop d´estat".

10.00h -Escorcoll al domicili del cap de gabinet del Departament de Governació

A Sabadell, agents de la Guàrdia Civil han escorcollat el domicili particular del Cap de Gabinet del Departament de Governació, Joan Ignasi Sànchez. Els guàrdies s'han personat al lloc a les 9 del matí. Una desena de Mossos d'Esquadra s'han desplaçat fins aquest punt i han creat un cordó policial a l'entrada de l'edifici on s'hi han concentrat mig centenar de persones. Sànchez va ser regidor del grup municipal de Convergència i Unió (CiU) a l'Ajuntament de Sabadell. Entre els assistents a la concentració hi ha diversos representants del govern local, com els regidors d'ERC Xavier Guerrero, Montserrat Chacón i Gabriel Fernàndez, o el portaveu d'Unitat pel Canvi, Joan Berlanga. Diversos dels protestants s'han assegut a la porta principal de l'edifici per bloquejar l'accés al bloc de pisos, i la Policia Municipal ha tallat al trànsit en aquest carrer que és un dels ramals que connecta el centre de la ciutat amb l'autopista C-58.

9.00h - L'operació ha començat a la conselleria d'Economia

A estat cap a 2/4 de 9 del matí quan quatre furgonetes amb agents de la Guàrdia Civil han arribat a la seu de la conselleria d'Economia, situada a la Rambla de Catalunya de Barcelona. Un cop dins, els agents han arrestat el secretari general d'Economia, Josep Maria Jové.

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha assegurat que l'entrada al Departament és "una demostració més que hi ha un veritable estat policial" i ha lamentat, en declaracions a Catalunya Ràdio, que "estem en un estat excepcional fora de qualsevol garantia democràtica" i "lluny de les llibertats fonamentals".

A banda de l'escorcoll a Economia, agents de la Guàrdia Civil també estan realitzant escorcolls als departaments de Treball i Governació, a banda del CTTI (Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació), a Hisenda, a Atenció Ciutadana i a Afers Socials. Paral·lelament, també s'estan fent registres a la seu de l'Agència Tributària a la Zona Franca.