Almenys 270 persones van morir en l'atemptat terrorista contra una mesquita freqüentada per sufís al nord de la península egípcia del Sinaí, segons va dir Nasral·là Mohammad, alcalde de la ciutat de Bear a Abd, on va tenir lloc l'atac. «Aproximadament hi ha 270 morts i 90 ferits», va dir Mohammad, en declaracions a la televisió estatal egípcia.

L'atemptat, el més mortífer de la història d'Egipte, va ocórrer quan, segons van explicar fonts de seguretat egípcies, els atacants van col·locar artefactes explosius de fabricació casolana al voltant de la mesquita Al Rauda i els van fer detonar a la sortida dels fidels del rés de divendres, dia sagrat per als musulmans.

Després de les explosions, els terroristes van disparar a les persones que intentaven escapar de la mesquita, van indicar les fonts, que van apuntar que les primeres ambulàncies que van arribar a la zona també van ser atacades.

La presidència egípcia va declarar tres dies de dol nacional per les víctimes de l'atemptat, que anit encara no havia estat reivindicat per cap grup extremista.

A la província del nord del Sinaí, on hi ha vigent des del 2014 l'estat d'emergència, hi opera la branca egípcia del grup gihadista Estat Islàmic (EI), anomenada Wilayat Sina, que s'ha atribuït la majoria dels atemptats ocorreguts en els últims anys a Egipte. Des del desembre passat, el país ha viscut una sèrie d'atemptats contra els cristians coptes i el país està en estat d'emergència des de l'abril pels atemptats contra dues esglésies coptes al delta del Nil.

Per la seva banda, el president egipci, Abdel Fattah al-Sisi, va prometre que l'Exèrcit i la policia «es venjaran» per les víctimes de l'atac. Les Forces Armades i la policia «es venjaran pels nostres fills per recuperar l'estabilitat i respondrem a aquest acte amb una força brutal», va assegurar el mandatari en una al·locució transmesa per la televisió oficial egípcia.

«Egipte afronta el terrorisme sol, en nom de la regió i de tot el món», va afirmar en àrab clàssic el mandatari egipci, que va afegir que «aquest és un intent per frenar els nostres esforços en la lluita antiterrorista».

Així mateix, Al-Sisi va pronunciar una frase en dialecte egipci: «Veurem a qui ajuda Déu, perquè Déu ajuda la gent bona i no la gent malvada», i va argüir que, mal-grat aquest atac, «seguirem resistint».

Segons la televisió oficial egípcia, el president Al-Sisi ha ordenat el pagament de 200.000 lliures egípcies (uns 11.300 dòlars) a les famílies de les víctimes mortals, mentre que 50.000 lliures (uns 2.826 dòlars) aniran per a les famílies dels ferits.