El ministeri d'Hisenda considera que el desembre serà «clau» per a la reforma del finançament autonòmic, ja que serà en aquest mes quan es contrastin els informes de les comunitats i es consensuïn amb els partits polítics, si bé l'aprovació definitiva de la llei no serà una realitat fins al 2018.

Per rebre les conclusions de les autonomies, basades en l'informe d'experts en finançament autonòmic, el comitè tècnic d'Hisenda ha prorrogat 48 hores (fins a les 24.00 hores de diumenge) el termini donat a les comunitats perquè presentin els seus documents, a instàncies d'algunes d'elles.

Serà a partir de la setmana que ve quan el comitè tècnic d'Hisenda començarà a remetre a les comunitats de règim comú els informes rebuts de totes elles, llevat de Catalunya, perquè cada regió conegui les conclusions de les altres comunitats.

Aquesta setmana al Congrés, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va insistir que s'«utilitzarà» el mes de desembre per anar contrastant tota aquesta informació, tant amb les autonomies com amb els partits.

Montoro ha emplaçat els presidents de governs autonòmics del PSOE a accelerar aquesta fase de la reforma del finançament per tal d'incloure els seus criteris en els pròxims pressupostos.

En la mateixa línia, la secretària general de finançament autonòmic i local del ministeri d'Hisenda i Funció Pública, Belén Navarro, va assenyalar, en declaracions a Efe, que, sense consens parlamentari, no hi haurà model, i encara que la reforma es configuri en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), «la llei requereix acord i diàleg, i si s'avança al Congrés, benvingut sigui».

A més, Navarro, tal com va fer el ministre aquests dies, va estendre la mà a Catalunya i va assegurar que aquesta comunitat té «la porta oberta per incorporar-se en qualsevol moment».

Per la seva banda, el secretari de Política Econòmica i Ocupació del PSOE, Manuel Escudero, va considerar que «val la pena» que els partits arribin a principis d'acord que després «puguin revertir» en les posicions de les pròpies comunitats autònomes.

Però, sobretot, Escudero va demanar a l'Executiu «claredat» en la seva proposta de finançament, i va advertir que «si el 31 de desembre no hi ha reforma, el Govern haurà incomplert descaradament».

«Exigim al PP i al Govern la mateixa claredat en la seva resposta que nosaltres li hem plantejat. Estem esperant», va precisar el responsable econòmic dels socialistes.