José María Romero de Tejada, fiscal superior de Catalunya, va morir ahir als 69 anys, segons va indicar en un tuit el ministre de Justícia, Rafael Catalá. Fonts fiscals van informar que Romero de Tejada patia leucèmia, malaltia que s'havia complicat els últims dies amb una pneumònia. El funeral s'oficiarà avui al tanatori de Sant Gervasi de Barcelona, que des d'ahir a la tarda acull la capella ardent del difunt.

José María Romero de Tejada va néixer a Barcelona el 1948. El juliol del 2013, quan era tinent fiscal de la Fiscalia de Catalunya, va ser nomenat fiscal superior de Catalunya en substitució de Martín Rodríguez Sol, que va dimitir el març del 2013 després de defensar públicament la legitimitat de la consulta del 9-N del 2014. Més endavant, va ser el mateix Romero de Tejada qui va presentar la querella contra l'expresident de la Generalitat Artur Mas; l'exvicepresidenta Joana Ortega; i l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau, pel 9-N.

Una de les últimes actuacions de Romero de Tejada va ser ordenar a final de setembre al llavors cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, actuar contra la preparació del referèndum de l'1-O, així com l'encàrrec que aquest cos es dirigís a tots els centres de votació publicats per la Generalitat per advertir els seus responsables que cedir els locals era delicte. La Fiscalia Superior de Catalunya va ser la responsable que el ministeri de l'Interior, a través de la Secretaria d'Estat de Seguretat, assumís la coordinació de l'operatiu policial per impedir la consulta de l'1-O.

Bañeres, substitut temporal

El substitut temporal de Romero de Tejada serà Francisco Bañeres, tinent fiscal de la Fiscalia Superior de Catalunya, fins que el Govern nomeni el seu substitut. Bañeres, que va ser escollit tinent fiscal el 2013, ha estat la mà dreta de Romero de Tejada durant els seus anys al capdavant de la Fiscalia de Catalunya i ha dirigit les principals querelles presentades pel ministeri públic pel procés independentista. Bañeres va arribar a la cúpula de la Fiscalia de Catalunya després de dirigir durant anys l'àrea de Delictes Econòmics de la Fiscalia Provincial de Barcelona, on va portar el cas de l'espoliació del Palau de la Música en els inicis de la causa.

Els tràmits per a la designació d'un nou fiscal de Catalunya podrien allargar-se encara unes setmanes i s'iniciaran amb la publicació del concurs per proveir la plaça en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Posteriorment s'haurà de reunir el Consell Fiscal per estudiar la substitució de Romero de Tejada i el fiscal general de l'Estat proposarà un candidat, que serà nomenat pel Govern i prendrà possessió un cop la seva designació es publiqui al Butlletí Oficial de l'Estat.