La direcció d'ETA ha plantejat en un document la dissolució definitiva de l'organització en considerar que el seu «cicle i funció» ha arribat al punt final, segons va publicar ahir el diari Gara.

El desenllaç d'aquesta proposta, que té una alta participació en el debat entre els membres de l'organització, s'espera que sigui abans de l'estiu i que les votacions es duguin a terme en la seva globalitat perquè el resultat sigui «inequívoc i d'aplicació immediata».

El document emplaça a prendre la iniciativa «sense esperar res ni ningú», i diu que correspon a la direcció d'ETA «tancar el temps de conflicte armat i les situacions relacionades». En el document, redactat l'abril del 2017, també consta que «el final de cicle resulta cada vegades més evident i a conseqüència de les decisions preses, ja s'ha produït en gran part. El final de l'estratègia políticomilitar va marcar l'inici del final del cicle de l'organització», afirma.

La direcció d'ETA sosté que l'«única forma» de plantejar el final de l'organització és que «prenguem directament la iniciativa, sense esperar res ni ningú».

El procés s'articula sobre la base de tres documents, en què en primer lloc es resumeix el període des del 2009 fins a l'actualitat, un altre que resumeix el període des del 2009 fins a l'actualitat i un dar-rer amb una proposta política, que és l'únic que es vota, explica el diari basc Gara.

La proposta també subratlla que es dóna un context de «tranquil·litat estratègica» i que hi ha condicions suficients per arribar al final dels objectius que persegueix ETA.