El president del Parlament, Roger Torrent, va obrir ahir a la tarda una nova ronda de consultes telefòniques amb els representants de les formacions parlamentàries per proposar a la cambra un candidat a la presidència de la Generalitat, en un ple que es preveu que sigui durant la setmana que ve. És previst que Tor-rent acabi avui la quarta ronda de consultes. Ahir va parlar amb Ciutadans, PSC, En Comú Podem i PP, i avui ho farà amb Junts per Catalunya (JxC), ERC i CUP.

Un cop acabada la ronda anunciarà el nom del candidat, que tots els partits donen per fet que tornarà a ser el número dos de JxCat, Jordi Sànchez, actualment empresonat de manera preventiva a Soto del Real per ordre del Tribunal Suprem. La formació sobiranista va oficialitzar ahir Sànchez com el seu nou candidat, després que Jordi Turull renunciés a la investidura. Cal recordar que la tercera ronda de consultes -la del 21 de març per Turull- ja la va fer telefònicament, un sistema que Tor-rent va repetir aquesta vegada per Sànchez. Els únics grups que van confirmar al president del Parlament que donaran suport a aquest candidat van ser JxCat i ERC, després que la CUP anunciés en roda de premsa que mantenen les seves quatre abstencions.

La resta, Cs, PSC, CatECP i PPC, van anunciar a Torrent que no donaran suport al nom de Sànchez. El líder de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, va reiterar que la prioritat ha de ser «recuperar l'autogovern ja», després d'haver comunicat a Torrent la seva negativa a investir Sànchez. La líder de Cs a Catalu-nya, Inés Arrimadas, va retreure a Torrent que proposi candidats «no viables» com el diputat de JxCat i expresident de l'ANC, Jordi Sànchez, a la presó provisional. Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va reiterar que els diputats del grup PSC-Units votaran en contra de la candidatura de Sànchez. En una piulada, Iceta va justificar la posició dels socialistes dient que són contraris «a investir persones que no puguin exercir en plenitud les tasques encomanades». El president del PPC, Xavier García Albiol, va advertir ahir al president del Parlament que amb qui ha de parlar abans de proposar Sànchez com a candidat a la investidura com a president de la Generalitat «és amb el jutge» del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

En segona volta

JxCat dóna per fet que Jordi Sànchez serà investit en segona volta. Així ho va assegurar la portaveu del grup parlamentari, Elsa Artadi, en una entrevista a TV3, ahir al matí, i va dir que ja tenien pactat amb ERC i la CUP investir Sànchez en segona volta. No obstant això, el diputat cupaire Carles Riera va desmentir les paraules d'Artadi poc després i va insistir que el seu candidat és Puigdemont.