n El grup parlamentari popular a les Corts Valencianes va registrar ahir una sol·licitud de compareixença «urgent i immediata» del president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig perquè doni explicacions al Parlament sobre la investigació judicial pel presumpte finançament irregular que afecta el PSPV-PSOE i el Bloc NAcionalista Valencià, que és el soci majoritari de la coalició Compromís.

Així mateix va sol·licitar, en una carta al president valencià, que suspengui el seu viatge previst per a aquesta setmana en missió comercial a la Xina «per fugir de les Corts» i que comparegui. En declaracions als mitjans, el coordinador d'Economia del grup Rubén Ibáñez, va anunciar la sol·licitud de compareixença «davant les greus notícies aparegudes avui», en referència a les publicacions per part de la cadena SER i el diari El Mundo de l'auto judicial que trasllada la instrucció a diversos jutjats.

«Estem cansats de les fugides del president Puig per no donar compte d'aquells problemes que afecten la societat valenciana», va dir Ibañez, que va manifestar que «sabem per les informacions que van apareixent cada dia que Puig i Oltra del 2007 són els mateixos que avui estan en aquesta cambra, que els dos anaven a les llistes electorals del 2007 tacades de negre i avui són el president i la vicepresidenta de la Generalitat».

«A disposició quan torni»

Per la seva banda, la vicepresidenta i portaveu de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, va assegurar que el president Ximo Puig «estarà a disposició de les Corts Valencianes» un cop torni de la missió comercial que el durà a la Xina fins al 21 d'abril. Oltra va respondre d'aquesta manera a la petició de compareixença urgent a les Corts Valencianes efectuada pel PP i que suspengui el seu viatge a la Xina. La portaveu del Govern valencià va dir que el viatge es durà a terme per defensar els interessos comercials, econòmics i de creació d'ocupació.

Sobre l'auto judicial, Oltra va dir que pel que havia pogut llegir «es desprèn que no hi ha connexió, que és el necessari per establir determinades figures delictives», i va afegir que el Govern valencià serà «contundent» en l'exigència de transparència.