L'exconseller i excandidat a president Jordi Turull va retreure ahir al jutge del cas del procés al Suprem, Pablo Llarena, que l'hagi «convertit en un pres polític» i, a més, li va recordar que el Suprem no pot «dir qui ha de ser candidat a presidir la Generalitat». Llarena havia citat per ahir els exconsellers Jordi Turull i Dolors Bassa i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell per comunicar-los el seu processament.

Els tres van continuar, amb més duresa per part de Turull, la línia de retrets al jutge instructor de la causa que ja van iniciar dilluns Jordi Sànchez, Oriol Junqueras i Jordi Cuixart i que van continuar dimarts Joaquim Forn, Raül Romeva i Josep Rull, els altres imputats que han conegut en successives citacions celebrades aquesta setmana les seves ordres de processament. Tots ells han demanat al jutge que rectifiqui i revisi les seves decisions, començant per la presó preventiva, i han llançat, en uns o altres termes, retrets centrats en vulneració dels seus drets, falta d'imparcialitat i «contaminació política» per part del tribunal.

En aquesta línia, Turull va destacar la candidatura a president de la qual va ser tumbat per una ordre de presó preventiva dictada per Llarena. L'exconseller va mostrar al jutge la voluntat de cooperar amb la justícia, però també va ser molt contundent en la seva defensa. «Deixin de ficar la justícia en la política» i «és vostè qui m'ha convertit en pres polític», li va etzibar en resposta a l'ordre de processament en el qual se li imputen delictes de rebel·lió i altres, amb el qual es va mostrar en desacord. Turull va acusar l'Estat de no respectar la separació de poders: «El Govern espanyol condemna públicament els encausats i el jutge diu qui pot ser president i qui no», va expressar abans d'afegir que «no pensa renunciar a les seves idees polítiques» i que «els presos polítics sortiran de la presó».

Les compareixences d'ahir van començar cap a les 10.30 h amb Bassa, la qual va estar davant del jutge uns 15 minuts -mentre que Turull, aproximadament 45 minuts. Ella va dir que esperava que la jornada del referèndum es desenvolupés com la del 9 de novembre del 2014. «La violència la va produir, l'1 d'octubre, la intervenció de la Policia i la Guàrdia Civil», va dir, per després considerar injustificada aquesta violència que, va indicar, «ningú esperava».

Per la seva banda, Carme Forcadell, expresidenta del Parlament, va comparèixer davant el magistrat durant mitja hora, al llarg de la qual es va queixar de vulneracions dels seus drets a la llibertat ideològica i al jutge predeterminat per la llei. Forcadell va insistir que mai ha instigat «la violència» i es va oposar a la presó.