La CUP no decidirà fins demà si els seus quatre diputats permetran o impediran la invetsidura de Quim Torra. Ho farà en el consell polític que ha estat convocat per aquest diumenge a Cervera, que coincidirà amb l'Assemblea Nacional que ja estava convocada per debatre el full de ruta cupaire. Tres assemblees territorials han obligat a convocar aquest consell extraordinàri per revisar una posició que ja havia quedat establerta en una reunió anterior, en la qual es va acordar abstenir-se davant qualsevol candidat de JxCat que no fos Puigdemont.

De fet, la CUP ja havia materialitzat aquesta posició en la investidura fallida de l'exconseller Jordi Turull, i els seus quatre diputats es van abstenir i no van votar en contra, tot i que el seu portaveu, Carles Riera, va criticar durament el que va interpretar que era «un discurs 100% autonòmic».

Les tres assemblees territorials que han forçat la reunió del consell polític, en les quals predominen els militants d'Endavant, que és un dels dos grans sectors que conviuen dins de la CUP, es mostren partidàries de canviar l'abstenció per un no.

No sembla que aquesta sigui ara mateix l'opció que tingui més partidaris dins la CUP, però en la reunió del consell polític també votaran els representants de les organitzacions que formen part del Grup d'Acció Parlamentària (GAP) i amb les quals la formació anticapitalista concorre a les eleccions.

Si el no s'imposés sobre l'abstenció, això impediria a Quim Tor-ra ser investit en la segona votació i, molt probablement, també precipitaria la convocatòria automàtica d'eleccions si el dia 22 no ha pogut ser elegit un president.

El motiu principal que addueixen les territorials que volen reobrir el debat sobre la investidura és que el programa de govern amb el que pot ser investit Quim Torra no ha estat pactat amb la CUP i ja va ser rebutjat anteriorment.

Els sectors favorables a mantenir l'abstenció, però, posen l'accent en la contradicció que suposaria dir no a aquest programa, quan anteriorment la CUP es va abstenir davant el que va presentar Jordi Turull, amb una orientació molt més autonomista que el pactat entre JxCat i ERC.

La CUP, així mateix, es va comprometre durant la seva campa-nya electoral a no bloquejar la investidura d'un candidat independentista proposat a partir dels resultats de les eleccions del 21-D.

Arran: «Mala opció»

L'organització juvenil Arran, vinculada a la CUP, ha advertit aquest dijous que la investidura de Quim Torra és «una mala opció tàcticament i estratègicament», ja que «no serveix per sumar ni trencar identitarismes», a més que tampoc serveix per «mantenir l'embat», sinó que és «obediència a l'Estat».

En un missatge publicat al seu compte de Twitter, l'organització independentista ha afirmat que «la investidura de Torra no serveix per mantenir l'embat (obediència a l'Estat), ni per sumar, ni per trencar identitarismes, ni mostra la correlació de forces dins de l'independentisme».

«És una mala opció tàcticament i estratègicament», ha afirmat el grup vinculat a la CUP.