Bèlgica ha rebutjat aquest dimecres l'euroordre d'extradició contra els consellers destituïts Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig. El jutge ha considerat que la petició d'extradició emesa pel Tribunal Suprem té "irregularitats" i l'ha desestimat.

"El jutge ha decidit que l'euroordre no s'executarà, ha sigut rebutjada per la justícia belga perquè es considera, com havíem proposat des de la defensa, que no compleix amb els requisits de forma que la norma preveu, és una euroordre irregular", ha indicat el propi Toni Comín, que ha advertit que la decisió "ferma" del tribunal "posa de manifest que s'abusa del codi penal per perseguir polítics".

«No hi ha equivalència»

Comín, Serret i Puig han comparegut davant el jutge d'instrucció belga que estudia les euroordres de detenció contra ells emeses pel Tribunal Suprem espanyol. Acompanyats dels seus advocats, han informat a la premsa, al final de la seva declaració, de la decisió de la Cambra del Consell belga, que ha "rebutjat l'execució" de la segona euroordre dictada contra ells per "la irregularitat de forma". Els advocats han explicat que la decisió de la Justícia belga s'acull al fet que "no hi ha equivalència" entre la segona euroordre de detenció i l'ordre de detenció espanyola.

Segons el lletrat Jaume Alonso-Cuevillas "la petició cursada per l'Estat espanyol era irregular en aplicació d'un conegut precedent europeu", la sentència "Bob Dogi", segons el qual "perquè es pugui cursar una ordre europea de detenció, aquesta ha d'estar recolzada per una ordre nacional de detenció ".

Amb la decisió del jutge Pablo Llarena de retirar la primera euroordre de detenció contra els quatre exconsellers -Comín, Puig i Serret i Clara Ponsatí- a més de l'expresident Carles Puigdemont "va perdre vigència l'ordre espanyola de detenció que la recolzava". I han afegit que "Tant la Fiscalia com la defensa s'han mostrat conformes en que havia de rebutjar-se l' euroordre i no era admissible ni tan sols el seu estudi ".

Cuevillas ha indicat que "el problema de forma" al·ludeix a "un problema de fons" i és que "els fets no són constitutius dels greus delictes que està imputant la Justícia espanyola".

L'advocat ha dit que "tècnicament" aquesta és "la mateixa situació" a la qual s'enfronta Puigdemont a Alemanya, encara que no s'ha aventurat a "anticipar el que pugui passar", ja que "cada Estat té el seu propi ordenament jurídic".

Comín: «Demanem que s'acabi la judicialització de la política»

"És el moment que s'acabi amb aquest abús", ha dit el conseller destituït Comín. "Demanem que s'acabi la judicialització de la política, volem la llibertat dels nostres companys, que es resolgui políticament aquet conflicte, per la via democràtica i pacífica"; ha assegurat la consellera cessada Meritxell Serret.

La vista d'avui ha tingut lloc després que el jutge decidís ajornar-el passat 18 d'abril, a petició de la Fiscalia de Brussel·les, que va sol·licitar a les autoritats espanyoles més informació per poder tractar les noves euroordres emeses pel Tribunal Suprem.

El 5 de desembre, el magistrat Llarena retirar les euroordres contra els cinc polítics secessionistes fugits a Bèlgica, i va tornar a activar-el passat 24 de març.

El 26 de març, la Fiscalia de Brussel·les va informar que s'havien posat a disposició de la Justícia belga Comín, Puig i Serret, els únics que romanen a Bèlgica després que l'expresident Carles Puigdemont i l'exconsellera Clara Ponsatí deixessin el país i es troben, respectivament, a Berlín ia Escòcia.

El 5 d'abril, després d'una primera compareixença davant del jutge belga, els tres van ser posats en llibertat sota mesures cautelars i el dia 18 d'abril el jutge va decidir ajornar la vista fins aquest 16 de maig a la petició de la Fiscalia.