Els municipis que formen les Valls del Montcau podran explotar ben aviat el que es considera un dels principals atractius d'aquesta àrea: les antigues tines redescobertes al bell mig del que havien estat explotacions vinícoles.

D'una banda, perquè s'ha completat la restauració d'un dels conjunts més importants d'aquestes antigues construccions, les situades a la vall del Flequer (al terme del Pont de Vilomara). De l'altra, perquè, segons va concretar ahir el diputat de l'àrea d'Espais Naturals de la Diputació, Josep Mayoral, en uns dos mesos estarà enllestit el pla director on es definiran els projectes que s'haurien de tirar endavant per connectar els diferents elements -són conjunts de tines que es troben dispersos en el territori- i fer-los accessibles i atractius als visitants.

Mayoral i el director de l'àrea de Medi Ambient de l'Obra Social de La Caixa, Enric Banda, van presentar ahir la rehabilitació de les tines a peu de vinya de la vall del Flequer, dins l'àmbit del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt. S'han destinat 78.000 euros a aquests treballs, que han donat feina a persones en risc d'exclusió social.

Aquestes tines són construccions en pedra seca que es concentren a l'àrea que formen els municipis del Pont de Vilomara i Rocafort, Mura i Talamanca i que es consideren úniques al món. Per la seva tipologia, però sobretot per la seva ubicació, al mig dels camps i aïllades dels masos.

En una visita a peu de terreny, Mayoral va destacar que la restauració de les tines ha de servir per explicar la història del territori i, al mateix temps, per redescobrir un patrimoni "únic al món, que segons on fossin faríem milers de quilòmetres per veure-les".

El diputat va explicar que el projecte ha de reforçar l'ús públic dels espais naturals, "ja que incentiva el coneixement i les visites", i que aquest ha de ser "un nou actiu per visitar el parc de Sant Llorenç del Munt".

Mayoral va avançar que ja s'està enllestint el pla turístic de la zona en col·laboració amb els ajuntaments de les Valls del Montcau. Aquest pla parteix d'un estudi que ja es va presentar el setembre passat i que plantejava, entre altres propostes, l'habilitació d'una ruta circular per a vehicles que permetria visitar els elements més destacats i fàcilment accessibles. Aprofitaria la xarxa de carreteres i camins asfaltats ja existents que connecten els tres municipis i Navarcles, es plantejaria com un itinerari senyalitzat amb serveis per als visitants com aparcaments, miradors i zones de pícnic. La ruta es complementaria amb itineraris senderistes.

Una altra de les propostes destacades d'aquell estudi era el de crear un espai temàtic de la vall del Flequer, ja que és una de les zones més accessibles i amb més concentració de tines.

construccions en pedra secaVista general del darrer conjunt de tines que s'ha restaurat a la vall del Flequer Autoritats visitant les tines, ahir al matí