"Som en un moment certament difícil, però els últims anys hem fet molt bé els deures. Per això, davant aquesta crisi, el que cal és defensar el sistema i tornar a compartir objectius".

És un dels missatges que la consellera de Salut de la Generalitat, Marina Geli, va llançar a professionals d'infermeria de primària en la cloenda del congrés que durant dos dies han celebrat a Món Sant Benet (Sant Fruitós). Geli va reconèixer que el Govern ha errat en la projecció de la crisi -"aquest 2010 no és el primer any, però crèiem que seria l'últim; teníem un pla d'austeritat, però el plantejament ha canviat", va dir-, va assegurar que les mesures empreses en forma de retallades "les fem molt a contracor", però va encoratjar els professionals a "defensar un sistema", el de la sanitat primària a Catalunya, "que hi ha pocs llocs al món que el tinguin".

Malgrat la qualitat que, segons Geli, ha assolit aquest primer nivell assistencial a Catalunya, la consellera de Salut va posar en relleu que reforçar-lo, quant a la formació i major especialització dels professionals, "és el futur". En aquest sentit, va fer referència a experiències que s'han anat posant en pràctica en aquesta línia en ambulatoris de Catalunya "i en què el nivell de derivació" cap a centres hospitalaris "ha disminuït espectacularment".

La consellera de Salut va ser l'encarregada de posar el punt final al desè congrés de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya, que enguany ha aprofundit en la importància de la comunicació davant el conflicte. Geli va destacar que "ara més que mai el sistema sanitari és una feina d'equip", i que per aquest factor "reforçar la comunicació és clau, perquè molts problemes dins del sistema vénen causats per una gestió incorrecta del paper de cadascú dins aquest equip".