La reforma de les places de Santa Maria de Montserrat es començarà a executar aquest any, tot i que el calendari amb què es durà a terme encara està per concretar.

El ministeri de l'Habitatge, que és el que assumirà el cost d'aquest projecte, ha adjudicat les obres a l'empresa Bauen. La remodelació comportarà una inversió de 4,5 milions d'euros i un repte per al Patronat de Montserrat, ja que en el alguns moments comportarà tenir de potes enlaire pràcticament tot l'espai que hi ha just davant de la façana de la basílica.

El que a hores d'ara encara està per determinar és en quin moment s'iniciaran els treballs. De fet, el calendari que seguirà aquesta intervenció està pendent d'una trobada entre els rectors del parc i l'empresa constructora.

Jordi López, president de l'executiva del Patronat de Montserrat, ha explicat que una de les condicions que es va demanar al ministeri de l'Habitatge en el moment que es va implicar en el projecte era la de poder establir una comissió de seguiment per pactar aquest calendari d'execució. La plaça de la façana és l'únic lloc de pas cap a la basílica, el que obligarà a tenir molt definits els espais corredors que s'habilitin per als turistes quan les obres estiguin a ple rendiment. El que ara ja és pràcticament segur és que l'obra no s'iniciarà fins passat l'estiu, que és el període àlgid pel que fa al nombre de turistes que pugen al santuari.

Afectació al museu

El projecte previst no es traduirà en un gran canvi de la imatge exterior que tenen actualment les places. Tanmateix, la intervenció és d'una gran envergadura ja que es concentra principalment en tota l'estructura inferior i això afecta especialment el museu, ubicat sota aquest espai.

Les places d'accés al santuari, que reben el nom de places de Santa Maria, formen un espai que visualment sembla unitari, però que queda dividit en tres nivells. El més proper a la basílica és el que concentrarà aquesta intervenció i s'haurà d'aixecar completament, ja que té greus problemes de filtracions cap al nivell inferior. Això comporta que es vegi especialment afectada una part del museu corresponent a l'exposició permanent, ja que la dedicada a les temporals és situada en una zona que ja va ser objecte d'una intervenció en una primera fase de remodelació de les places.

Aquesta es va dur a terme entre el 2001 i 2002 i va incidir en els dos nivells més allunyats de la façana de la basílica. Llavors també se'n va remodelar tota l'estructura inferior, ja que a sota hi ha ubicat una part del museu, les botigues i la cafeteria-restaurant, entre d'altres.