Sens dubte la nova alcaldessa d´Avià, la primera dona que ocupa aquest càrrec en la història d´aquest municipi de poc més de 2.200 habitants, és una persona coneguda. En un breu recorregut per diferents serveis a tocar de la casa consistorial, Patrocini Canal saluda i sembla conèixer tothom, i no només això sinó que també té ben present el nom de la casa del seu interlocutor i gairebé l´arbre genealògic de la família. No endebades en el seu discurs d´investidura va afirmar amb orgull ser «filla, néta, besnéta, rebesnéta i no sé fins on ens remuntaríem d´avianesos». És avianesa pels quatre costats.

Patrocini Canal és filla de cal Xalet i tindrà temps per dedicar-se a la gestió municipal perquè és professora d´idiomes retirada. Diu que té temps per dedicar-s´hi i ho pensa fer prioritzant l´atenció a les persones i les actuacions de manteniment, que «són el que la gent ens ha demanat i agraeix més». A més, en època de crisi segurament no es podrà fer gaire res més a part «d´anar a perseguir totes les ajudes que puguem».

La nova arcaldessa, algunes persones li diuen així, com també diuen arcalde, ahir va estrenar les dues claus que l´eficient secretari municipal d´Avià, Ramon Xandri, li va donar un cop va ser proclamada en el seu càrrec. Rebre, processar i pair la informació de com es gestiona un ajuntament, ni que sigui petit, requereix temps. I ella transmet il·lusió i ganes per fer-se seva la casa gran. Això sembla. S´entrevista a la sala de plens amb Gerard Esteban, tècnic de Joventut que Avià comparteix amb Guardiola i Olvan, i amb Gemma Elias, que porta el Casal de Joves del poble. Patrocini Canal és una dona propera. Diu als dos tècnics que apuntin el seu mòbil, que per qualsevol cosa que necessitin que li truquin. Sense manies. L´alcaldessa treu la llibreta per apuntar coses, feina per fer. El flamant Hotel d´Entitats no té prou espai per satisfer la demanda i caldrà trobar solucions.

La nova alcaldessa també s´ocuparà de l´àrea de Benestar Social, i en el seu primer dia de feina vol conèixer el Centre de Dia. La reben amb rialles, la coneixen. Ella també sap qui són les treballadores i les residents. I també els operaris de la brigada municipal que estant arreglant l´ascensor. S´hi ha filtrat aigua. Li diuen que cal comprar una bomba. «D´això se´n cuidarà el nou regidor d´Obres, Ramon Gangolells», els respon. Amb ell tenen reunió a 2/4 de 3 del migdia a la casa gran per conèixer les trenta persones que d´alguna manera o altra treballen per al consistori.

Al Centre de Dia, Patrocini Canal no pot evitar emocionar-se en reconèixer una de les usuàries amb qui eren veïnes i que té problemes de salut. S´anima amb els Avis Joves d´Avià (AIVA), que celebren Sant Antoni a l´Ateneu amb un senyor esmorzar a 2/4 de 12. La seva mare, la Palmira, de 79 anys i gran balladora, en forma part. Els saluda, acomiada la cronista amb dos petons i se´n torna al despatx.