Artés ha hagut de fer tisorada a una de les festes més idiosincràtiques del municipi. La Festa de la Verema s'ha organitzat enguany amb 10.000 euros menys que l'any passat, però ha pogut conservar l'estructura dels actes perquè la reducció ha vingut per la reducció dels preus de contractació dels grups d'animació. Amb un programa conservador, l'única novetat és un tast simultani de vins a Manresa i a Artés, coordinats i vinculats per la xarxa social Twitter.

L'alcalde d'Artés, Josep Candàliga, va explicar que l'Ajuntament havia reduït el pressupost de la festa respecte del de l'any passat per la situació econòmica, però va remarcar que, tot i la reducció, es mantindria la qualitat d'altres anys. Candàliga va assenyalar que el consistori havia reduït la partida pagant menys als agents que participen en la festa, com les companyies d'animació teatral i musical. Segons el batlle, la voluntat del govern municipal era fer una festa de qualitat sense que generés dèficit. Fonts de la Comissió de la Festa de la Verema indiquen que el pressupost és de 30.000 euros, 10.000 menys que l'any passat.

A més de la reducció de pressupost, l'alcalde va aventurar que els assistents, probablement, consumiran menys que en altres edicions. L'Ajuntament d'Artés preveu que, com a mínim, es repeteixi la xifra de 12.000 assistents de l'edició de l'any passat. Joan Francesc Baltiérrez, secretari del Consell Regulador de la DO Pla de Bages, va indicar que la festa acolliria els mateixos cellers que l'any passat, però amb una oferta de vins superior, al voltant de la cinquantena d'ampolles. Baltiérrez va subratllar que l'esdeveniment vinícola d'Artés és "la Festa de la Verema de tot el Bages", gràcies a la qual, segons el secretari, els cellers de la DO poden presentar les novetats al gran públic.

Un tast 2.0

L'única novetat del cartell és el tast simultani de vins que es farà entre Manresa i Artés, diumenge a les 6 de la tarda. L'acte aprofita la xarxa social Twitter per coordinar els tastos que dirigiran els sommeliers Joan Tomasa i Joan Sala. Ho organitza la Confraria dels Vins del Bages, amb el suport de la comissió de la Festa de la Verema. Els organitzadors animaran els assistents a comentar per Twitter els vins a l'etiqueta (hashtag) #vinsdelbages. Ferran Boixadós, de la junta de la Jove Confraria dels Vins del Bages (el filial de la Confraria), va destacar que calia aprofitar la xarxa per fer conèixer la qualitat dels vins bagencs a tota la comunitat vir-tual.

De tota manera, només hi podran participar 12 persones al Museu d'Artés, per qüestions d'espai, i 24 a l'Espai Gastronòmic del Teatre Kursaal de Manresa. Boixadós va afirmar que la voluntat de la Confraria "no era fer un tast molt multitudinari", sinó que els assistents poguessin seguir amb comoditat les instruccions dels sommeliers. El tast inclourà un vi de cada un dels 10 cellers de la DO. Boixadós assegura que la meitat de les places ja estan venudes. Per inscriure's-hi, cal enviar un correu a info@dopladebages.com indicant on es vol fer el tast (Manresa o Artés). Es podran degustar els vins per 3 euros.

Ampans s'uneix al cartell

La 2a edició de la Verema Solidària que organitza Ampans a la finca Urpina, a Sant Salvador de Guardiola, s'incorpora al cartell de la Festa de la Verema. Ampans conrea vinyes a la finca per donar oportunitats laborals a persones amb discapacitat. Baltiérrez va explicar que la incorporació d'Ampans es deu a la voluntat d'evitar la competència entre les dues festes.

Per a Domènec Casasayas, president d'Ampans, "és un honor" formar part del cartell de la Verema i aspiren a repetir, com a mínim, els 400 assistents de la primera edició.

La Festa de la Verema s'inaugura divendres amb un taller de vi i cuina a la Fundació Alícia a Món Sant Benet, amb una vuitantena de places. De moment, se n'han venut una cinquantena. Dissabte tindrà lloc la Verema Solidària d'Ampans i un sopar popular a Artés. Diumenge és el fort de la festa, amb la tradicional aixafada del raïm a les 12 del migdia a la plaça Vella del municipi. A part de l'exposició de vins dels cellers de la DO, a partir de les 5 de la tarda, hi haurà representacions de teatre i música pels carrers d'Artés, amb l'espectacle de Gog i Magog, a les 8, com a colofó de la festa.