El Centre Excursionista de Navàs organitzarà demà la 26a edició de la caminada popular que es fa cada any el cap de setmana abans de la Fira de Primavera. Enguany, es preveu un recorregut de 15 quilòmetres, que aproximarà els participants a l'entorn natural on hi va haver els primers pobladors del municipi.

La caminada sortirà a les 8 del matí des de la plaça de l'Ajuntament, i a partir d'aquí, travessarà la variant pel pont de la residència d'avis, i s'enfilarà per camins i corriols fins al turó de can Roig del Mujal, on hi haurà el primer avituallament. Després, s'anirà cap a la font de Gusart i Cassolius en direcció a l'Alzina del racó, i s'arribarà al pla de Sant Pere, on hi haurà l'esmorzar.

Just en aquest indret, restes de ceràmica trobades posen de manifest que en aquesta àrea hi haurien viscut els primers pobladors estables de Navàs, durant l'època iberoromana fa més de 2.200 anys. Al pla de Sant Pere hi ha un important jaciment d'aquesta època, que fa pensar q ue hi hauria hagut un petit poblat ibèric i després una vila romana. Ja d'època medieval, hi destaquen les restes d'una església romànica.

A partir d'aquí, el recorregut continuarà cap a la carretera de Sant Genís a Sant Cugat, per tornar cap a Navàs seguint el GR-136.