El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha visitat aquest dijous les obres de sanejament i consolidació fetes a la paret rocosa de sobre l'Hotel Abat Cisneros del Monestir de Montserrat. Les tasques han tingut un cost de 245.000 euros i han consistit en fer un reforç estructural amb barres d'acer i formigó armat i també amb la instal·lació de malles per controlar els despreniments de roques. L'actuació s'ha fet després que el passat 15 de desembre de 2010 un despreniment va afectar la part posterior de l'hotel i les roques van travessar el sostre de la cuina. Vila ha garantit que el Govern seguirà fent accions preventives a la muntanya perquè "continuï sent un lloc de peregrinatge".

Les obres de sanejament i consolidació de la paret rocosa que hi ha darrere de l'hotel Abat Cisneros de Montserrat han finalitzat amb èxit. Així ho ha explicat el conseller de Territori i Sosteniblitat, Santi Vila, durant una visita al Monestir on ha destacat que "a partir d'ara garantirem les actuacions preventives de diagnosi de la muntanya, ja que és molt dinàmica i requereix que sempre hi estiguem a sobre". En aquest sentit, Vila ha matisat que les actuacions se centren en "protegir les edificacions però també la línia de ferrocarril".

A banda de les actuacions per prevenir les esllavissades o despreniments, Vila ha explicat que també s'ha fet un estudi per part de l'Institut Geològic de Catalunya "per avaluar quins són els punts més sensibles de la muntanya que poden ser sotmesos a l'erosió o a un nou despreniment". Tot i que el conseller ha assegurat que el Govern es compromet en fer "controls sistemàtics" a la muntanya, també ha expressat que, de moment, no s'han planificat ni pressupostat gnoves actuacions "més enllà de garantir el control".

El 15 de desembre de 2010 es va produir un despreniment d'una llastra de roca a la muntanya de Montserrat que va afectar la part posterior de l'hotel Abat Cisneros i va travessar el sostre de la cuina. Davant d'aquest fet, el Govern va decidir encarregar un estudi a l'Institut Geològic de Catalunya i iniciar les obres de reforç del massís rocós que han finalitzat fa dos mesos i han tingut un cost de 245.000 euros.

Els treballs han consistit en un tractament superficial que ha suposat una purga controlada de petits blocs i l'estabilització d'algunes llastres que s'han embolcallat amb malles de cables d'acer. Aquesta actuació tenia per objectiu controlar els despreniments de petites roques en situació inestable. A més, al conjunt de l'esperó on s'identificaven blocs de pedra de grans dimensions es van instal·lar ancoratges de barres d'acer i també es va reforçar la base de l'esperó amb formigó armat.

Rècord de visitants al cremallera i funiculars durant el 2012

El Cremallera de Montserrat i els funiculars de la Santa Cova i de Sant Joan van registrar durant el 2012 un rècord de visitants i van arribar a superar la xifra del milió de passatgers. De gener a desembre, el cremallera va acumular 588.371 visitants i els dos funiculars un total de 447.369.