L'institut Lacetània de Manresa no pot atendre totes les demandes per poder fer formació professional, el que s'anomenen cicles formatius, i fins i tot hi ha llistes d'espera. A més a més no tothom podrà fer el cicle que voldria. "Una cosa és l'oferta i una altra els desitjos dels alumnes", explica el director del centre, Francisco Fernández. Durant tot el setembre encara es faran matriculacions.

Aquesta situació s'explica perquè, tot i que la formació professional s'ha volgut potenciar, no hi ha prou oferta "ni tenim tantes places", assegura Fernández. Comenta que s'han incrementat, però que la demanda ha crescut encara més per diversos motius. "La gent torna a fer formació professional i en canvi és més difícil que en surti perquè no hi ha feina. Els estudiants s'agafen més temps per fer un cicle".

Fernández també explica que els estudiants que acaben la secundària obligatòria, l'ESO, i opten per fer batxillerat només tenen la sortida d'anar a la universitat o bé fer un cicle de grau superior. L'alternativa al batxillerat és la formació professional, que "et prepara per al món laboral. Això no ho dóna el batxillerat i és un plantejament que es fan moltes famílies".

Pel que fa als cicles de grau superior, els instituts com el Lacetània han notat que l'increment de les taxes universitàries ha tingut un efecte dissuasiu entre els estudiants. "Hi ha qui no les pot pagar però no vol deixar d'estudiar i veu necessari tenir una qualificació". En aquest cas tindrà la de tècnic superior de formació professional, i no una llicenciatura.

Fernández destaca que el problema és que a l'estat hi ha molta gent sense cap mena de qualificació educativa, molt poca amb estudis de grau mitjà o superior de formació professional i molta gent amb llicenciatures universitàries, situació que en altres països acostuma a ser a l'inrevés. "Hi ha una necessitat peremptòria de canviar això per guanyar competitivitat, però no es pot fer de cop".