Les obres que l'Ajuntament de Fonollosa està realitzant a la plaça de l'església de Camps han destapat una troballa que els arqueòlegs consideren excepcional, per la seva antiguitat i per l'escassetat d'aquest tipus de vestigis que es coneixen a Catalunya. Es tracta d'un enterrament que estaria datat entre els segles IV i V després de Crist i de restes d'època romana, la més antiga de les quals seria del segle I abans de Crist.

Els arqueòlegs que excavaven ahir la plaça estaven eufòrics per una descoberta poc habitual. "Sabíem que en aquest lloc hi havia hagut un cementiri, que es va traslladar el 1884, i sabíem que hi podia haver restes d'època medieval, però no ens pensàvem que en trobaríem de romanes", assegurava Pere Tardà, responsable de l'empresa que està estudiant la troballa (Cat Patrimoni), que va especificar que van ser unes teules, ceràmiques i un mur d'època romana el que els va alertar.

Tardà va explicar com, escarbant centímetre a centímetre, han pogut anar tirant enrere en la història fins a arribar al segle I aC. En l'inici de l'estudi, el primer que van trobar van ser "50 individus situats cronològicament entre els segles XVII i XIX, són les restes més modernes, que ja sabíem que podien ser-hi, estaven deteriorades i incompletes".