La plaça de Camps va ser, com a mínim en quatre èpoques diferents, un cementiri. Fins ara, l'excavació arqueològica que s'hi està fent des del febrer havia destapat quatre tombes amb quatre individus del segle IV-V, una necròpoli medieval (segle XII) i una altra de moderna, dels segles XVII-XVIII. Ahir, una nova troballa, en aquest cas "una tomba antropomorfa", va permetre afegir un altre període històric en aquest petit emplaçament de Fonollosa: el segle X.

L'arqueòloga de Cat Patrimoni Núria Cabañas, que dirigeix l'excavació, va explicar que la peculiaritat de la nova tomba és que té la forma del cos excavada a la pedra, sobretot el cap i les espatlles, un fet que situa l'enterrament al voltant del segle X. Ahir, continuaven els treballs d'excavació a la recerca de més enterraments del mateix tipus.

"Difícil interpretació"

La descoberta d'un nou enterrament d'un període diferent podria portar a pensar que la plaça de Camps ha estat al llarg de la seva història, com a mínim des de l'època romana, un cementiri. La hipòtesi, però, no es pot afirmar encara. Falta molt estudi i recerca, subratllen els experts. Pere Tardà, responsable de l'empresa que està realitzant els treballs, Cat Patrimoni, no es va voler aventurar: "és un espai molt petit en el qual han passat moltes coses; elements d'una època s'han anat sobreposant sobre altres i, a més, no tenim la visió de tota la plaça (no s'ha aixecat tota, s'ha anat excavant per fases i per llocs determinats) un fet que fa que la seva interpretació sigui molt difícil. Cal esperar".

En la mateixa línia es va pronunciar Cabañas, que, tot i això, va detallar que "el què sabem segur són les quatre èpoques, perquè aquesta informació ens la donen les tombes". Saben, doncs, que allí s'hi van fer enterraments en època romana, també el segle X, en el XII i en els segles XVII-XVIII. "I sabem també que entremig del segle X i del XVII l'indret podria haver estat alguna altra cosa", ja que durant els treballs també s'ha excavat el que podrien ser les restes d'un edifici civil i una sitja del segle XIV.