El jaciment de Camps amagava una tomba antropomorfa del s.X

La nova troballa permet als arqueòlegs identificar necròpolis de quatre èpoques diferents, que van del segle IV al XVIII

19.09.2015 | 08:21
La pedra que fa de tomba està excavada per encabir la forma del cap
La pedra que fa de tomba està excavada per encabir la forma del cap

La plaça de Camps va ser, com a mínim en quatre èpoques diferents, un cementiri. Fins ara, l'excavació arqueològica que s'hi està fent des del febrer havia destapat quatre tombes amb quatre individus del segle IV-V, una necròpoli medieval (segle XII) i una altra de moderna, dels segles XVII-XVIII. Ahir, una nova troballa, en aquest cas "una tomba antropomorfa", va permetre afegir un altre període històric en aquest petit emplaçament de Fonollosa: el segle X.

L'arqueòloga de Cat Patrimoni Núria Cabañas, que dirigeix l'excavació, va explicar que la peculiaritat de la nova tomba és que té la forma del cos excavada a la pedra, sobretot el cap i les espatlles, un fet que situa l'enterrament al voltant del segle X. Ahir, continuaven els treballs d'excavació a la recerca de més enterraments del mateix tipus.

"Difícil interpretació"

La descoberta d'un nou enterrament d'un període diferent podria portar a pensar que la plaça de Camps ha estat al llarg de la seva història, com a mínim des de l'època romana, un cementiri. La hipòtesi, però, no es pot afirmar encara. Falta molt estudi i recerca, subratllen els experts. Pere Tardà, responsable de l'empresa que està realitzant els treballs, Cat Patrimoni, no es va voler aventurar: "és un espai molt petit en el qual han passat moltes coses; elements d'una època s'han anat sobreposant sobre altres i, a més, no tenim la visió de tota la plaça (no s'ha aixecat tota, s'ha anat excavant per fases i per llocs determinats) un fet que fa que la seva interpretació sigui molt difícil. Cal esperar".
En la mateixa línia es va pronunciar Cabañas, que, tot i això, va detallar que "el què sabem segur són les quatre èpoques, perquè aquesta informació ens la donen les tombes". Saben, doncs, que allí s'hi van fer enterraments en època romana, també el segle X, en el XII i en els segles XVII-XVIII. "I sabem també que entremig del segle X i del XVII l'indret podria haver estat alguna altra cosa", ja que durant els treballs també s'ha excavat el que podrien ser les restes d'un edifici civil i una sitja del segle XIV.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

El consum de tabac de cargolar es dispara entre els més joves

El 6% dels residents a la Catalunya Central de 15 anys o més fumen cigarretes fetes a mà Els...

La Moreneta del Cavall Bernat fa 29 anys

La Moreneta del Cavall Bernat fa 29 anys

L'obra de l'escultor Jordi Álvarez corona l'emblemàtica agulla amb els seus 350 quilos des del 25...

El SEM va intentar reanimar sense èxit durant mitja hora el surienc mort en un garatge

El SEM va intentar reanimar sense èxit durant mitja hora el surienc mort en un garatge

Les primeres hipòtesis apunten que l'home, de 38 anys, hauria inhalat gasos tòxics mentre pintava...

El vi de tina espera cellers que s´hi engresquin per ser una marca del Bages

El vi de tina espera cellers que s´hi engresquin per ser una marca del Bages

Roqueta Origen presenta la quarta anyada del vi de tina que es cultiva a Mas Arboset

Enllaços recomanats: Premis cinema