El govern en minoria de la CUP a l'Ajuntament de Monistrol de Calders no ha pogut tirar endavant dues propostes que integraven elements de desconnexió amb l'estat espanyol, perquè CDC i els independents vinculats a ERC (MDI-AM), a l'oposició, les han tombat. En una de les mocions, l'Ajuntament expressava la voluntat d'abolir la monarquia, i l'altra pretenia declarar no festius el 12 d'octubre i el 6 de desembre.

La CUP va portar aquestes mocions al darrer ple, però no va trobar el suport dels altres dos grups, que van considerar que no és el moment de tirar-les endavant fins que Puigdemont no declari la independència. A més, el republicà Enric Vilatersana va matisar ahir que el seu grup és independent, i que ell és l'únic militant d'ERC.

L'alcalde, Ramon Vancells, es va mostrar sorprès amb el resultat de les votacions "per part de dos partits declaradament independentistes, i un d'ells declaradament republicà". Per a Vancells, "és només una declaració d'intencions inofensiva, i si realment ens creiem la desconnexió, cal anar plantejant escenaris d'allunyament de la referencialitat espanyola". Entre altres coses, la moció referent a la monarquia criticava els "privilegis actualment injustificables de què gaudeix", i l'altra es va plantejar després que el 12 d'octubre passat, a Monistrol, els càrrecs electes que ho van voler ja van treballar. Aquest any, també es proposen unes jornades de treball comunitari per als dos dies.