L´Equip d´Atenció Primària de l´ICS a Súria ha posat en marxa un projecte per fer arribar informació als ciutadans sobre com reaccionar davant casos d'ictus i infart agut de miocardi, i també sobre l´ús dels desfibril·ladors automàtics. En tots tres casos és vital actuar d´una forma serena i molt ràpida per tal de salvar vides.

Conscients de les dificultats de fer una difusió efectiva de la informació, els professionals de l´EAP Súria han buscat la complicitat d´entitats molts arrelades i sensibles a la formació i l´educació sanitària, com són l´Associació de Dones de Callús, el Casal de la Dona de Súria i la Comissió de Sanitat de Valls-Palà.

En general, a banda dels nuclis urbans, la resta de població viu disseminada en un ampli espai geogràfic, la qual cosa incrementa la importància de la formació en casos d´urgència vital. Les accions de formació inclouen una part teòrica i una de pràctica. En el cas del codi Ictus, es passa una enquesta sobre hipertensió arterial, s´explica què és i com s´activa aquest protocol i es fa un taller. Pel que fa al codi Infart, les sessions inclouen un test sobre alimentació i hàbits saludables i en referència als DEA els assistents aprenen a fer-los servir, encara que no siguin experts sanitaris.

El projecte, que es va iniciar a finals de l´any passat, tindrà continuïtat al llarg d´aquest any 2016, tant a Súria com a la resta de poblacions que formen part d´aquesta àrea bàsica de salut: Callús, Sant Mateu de Bages, Valls de Torruella i Palà de Torruella.