La fiscalia de Medi Ambient té previst presentar de manera immediata un escrit de petició d'execució de sentència en què requerirà que Iberpotash comenci a aplicar les mesures necessàries per resoldre les afectacions als aqüífers que van quedar contaminats per l'activitat minera, tal com estableix una sentència que recentment l'Audiència Provincial ha dictat com a ferma. Aquestes actuacions haurien d'aconseguir que fonts, pous i corrents salinitzats retornessin a l'estat original.

Es tracta del cas que el desembre del 2014 va asseure al banc dels acusats tres exdirectius de l'explotació minera del Bages, i els va condemnar per delicte ambiental per la contaminació d'aigües.

Aquesta setmana s'ha conegut que l'Audiència ha dictat una resolució que esmenava l'escrit inicial rebaixant la pena imposada, ja que en va retirar la qualificació d'afectació a la salut pública. Tanmateix, el magistrat del tribunal provincial sí que manté en la sentència la condemna per delicte mediambiental, de la reparació de la qual en fa responsable subsidiari Iberpotash com a titular actual de l'explotació.

En declaracions a Regió7, el fiscal de medi ambient que va dur el cas, Antoni Pelegrín, va explicar que tan bon punt l'Audiència esmenés l'escrit de condemna -esmena que va ser sol·licitada per la mateixa fiscalia i per l'acusació particular- presentaria un escrit de petició d'execució de sentència perquè l'empresa es posi a treballar "de manera immediata" per restituir la situació de les aigües salinitzades concretades en la sentència. Pelegrín va reconèixer que la solució al problema és "complexa", però que per aquest mateix motiu es fa necessari que "de seguida" es posin a treballar en l'aplicació de les mesures per restituir el medi.

Tal com ja va explicar aquest diari, la sentència concreta l'afectació en més d'una quinzena de pous, fonts, rieres i torrents als termes de Súria, Sallent, Callús i Santpedor.

L'Audiència va condemnar els tres acusats i l'empresa de manera conjunta a fer-se càrrec del cost econòmic de la recuperació ambiental "fins a l'eliminació de l'elevada salinitat i els compostos orgànics volàtils [elements derivats del procés de tractament del mineral] que presenten les aigües dels pous, aigües que no poden ser destinades al consum humà o del bestiar".

A més, els requereix que aquesta intervenció inclogui les mesures necessàries per "aturar i paralitzar els vessaments de lixiviats contaminants a les aigües, provinents dels residus salins dipositats en els runams actius de Súria i Sallent, i prendre totes aquelles mesures de restauració que siguin necessàries per preservar i mantenir l'equilibri ecològic pertorbat, així com assumir el cost econòmic de la recuperació ecològica que suposi el retorn dels valors de salinitat de les aigües que tindrien en condicions naturals i que tenien abans de l'existència dels runams salins de cada un dels pous, fonts, torrents i rius" que es concreten en la sentència-

També els obligava a indemnitzar "solidàriament i subsidiàriament", en concepte de responsabilitat civil, cadascun dels propietaris dels pous i fonts particulars relacionats i l'Ajuntament de Santpedor, titular de la font Gran, "pels perjudicis causats per la pèrdua dels respectius pous i fonts".