Els aiguamolls de la Bòbila de Santpedor continuen pràcticament secs per les poques pluges dels darrers mesos. Per aquest motiu, els agents rurals i l'Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctones (ADEFFA) han capturat les tortugues que hi havia per tal de rescatar les espècies autòctones, que posteriorment es tornaran a l'aiguamoll, i treure'n les exòtiques, que hi han estat introduïdes. En total, es van rescatar 18 tortugues de rierol i 27 d'exòtiques (26 de florida i una graptemys).

Segons el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Santpedor, Josep Illa, amb la sequera s'ha reduït l'hàbitat humit i "la situació era "una mica crítica" perquè les tortugues s'havien concentrat en un petit punt d'aigua on coexistien espècies exòtiques i l'autòctona (la tortuga de rierol), "que està protegida" i, per aquest motiu, "es va fer aquesta operació de rescat". Després de fer una tria entre les tortugues autòctones i les exòtiques, les primeres van ser traslladades al centre de cria de fauna i educació ambiental Camadoca, a Santa Maria de Merlès, "on seran custodiades fins que es recuperi l'aigua i les puguem alliberar de nou a l'aiguamoll", apunta Illa. Les exòtiques, per la seva banda, van ser enviades a d'altres centres, com el que hi ha a Masquefa.

Segons Illa, en els darrers dies se n'han pogut detectar alguns exemplars més i és possible que, si no plou i l'aqüífer no es recupera, es faci una altra operació de salvament. El regidor de Medi Ambient considera, a més, que cal sensibilitzar la població per evitar l'alliberament d'espècies exòtiques que envaeixen l'hàbitat de les autòctones.

Pel que fa a la recuperació de l'aigua dels aiguamolls de la Bòbila, tot i les pluges de la darrera setmana, segons Illa, "el ritme continua sent baix però les precipitacions han ajudat a carregar ai-gües subterrànies i hi ha un millor grau d'humitat". A més, la previsió és que, un cop recuperat l'aiguamoll, "la qualitat de l'aigua millori perquè els sediments s'hauran netejat".

La zona humida de la Bòbila presenta des de fa uns mesos una imatge insòlita, pràcticament sense ni una gota d'aigua per culpa de la sequera. Aquest espai protegit ja havia viscut una situació similar en dues ocasions més, però en períodes estiuencs, no a l'hivern com ha passat ara.