El Geoparc de la Catalunya Central organitzarà, de l'11 al 16 de juliol, el XIX Simposi sobre Ensenyament de la Geologia, per encàrrec de l'Aepect (Associació Espanyola per a l'Ensenyança de les Ciències de la Terra). El certamen, que s'organitza cada dos anys en algun punt de l'estat, preveu aplegar més d'un centenar de professors de secundària i altres professionals vinculats als recursos geològics.

És la primera vegada que un Geoparc organitza el simposi. La trobada, que tindrà com a seu central l'Escola Politècnica Superior de Manresa (EPSEM), inclourà comunicacions, algunes de caire internacional, una dotzena de tallers i una quinzena de sortides de camp amb l'objectiu "d'explicar com ensenyar la geologia", tal com apunta el director científic del Geoparc de la Catalunya Central, Ferran Climent.

Tot plegat, estarà "molt enfocat en el vessant pràctic perquè els assistents es pugin endur a casa o a l'aula eines que podran aplicar immediatament". Entre els tallers que es faran, n'hi ha un sobre l'ús de les impressores 3D per ensenyar geologia i un altre sobre com fer-ho de forma teatralitzada.

El director científic considera que el simposi pot ser "molt positiu per al territori tant per la promoció que suposarà com pel material que se'n derivarà". En aquest sentit, de les sortides de camp, que cobriran els principals elements d'interès geològic del Geoparc, en sortirà un llibre-guia, que editarà l'Institut Cartogràfic i Geològic. La publicació farà una recopilació de l'estat actual del coneixement geològic del territori i inclourà una sèrie d'itineraris que tractaran des de la geomorfolofia de Montserrat fins a la formació dels Pirineus, amb una ruta des de Manresa fins a Sant Llorenç de Morunys.

Tot i que el simposi està molt enfocat al sector de l'ensenyament, especialment als professors de batxillerat i ESO, des del Geoparc de la Catalunya Central l'han volgut "obrir a altres àmbits que no són estrictament de l'educació formal i que es vulguin dotar de continguts geològics, com pot ser el sector de l'oci, per exemple, i les empreses de guiatge", assegura Climent.