Els aiguamolls de la Bòbila de Santpedor es van refent, a poc a poc, de la pitjor sequera que ha tingut mai a l'hivern, i una de les més severes dels darrers anys. Les pluges d'aquests darrers dies, sumades a les d'abril, han permès, com a mínim, que l'aqüífer recuperi la humitat a tocar de la superfície, tot i que encara s'està lluny d'assolir els nivells òptims. "Els dos propers mesos seran clau per veure el desenllaç", apunta el regidor de Medi Ambient, Josep Illa, i diu que, de moment, "no ens hem de preocupar".

El problema, apunta Illa, és que "portem un dèficit acumulat de pluja". I és que, si bé aquest 2016 a Santpedor tan sols han caigut fins ara 10 mm menys de la mitjana per l'època, "veníem d'un 2015 en què va ploure la meitat del que és habitual", especialment els darrers mesos, i això ha portat als aiguamolls la seva pitjor sequera d'hivern des que es van condicionar el 1994. A l'estiu, ja n'havien patit tres anteriorment.

El moment més crític va ser a començament de febrer, després de tres mesos sense ni una gota de pluja, i es va aprofitar la situació per fer una crema controlada per millorar el canyissar dels aiguamolls, que van quedar totalment secs tret d'una petita zona a la bassa gran i de la bassa dels amfibis, que es troba sobre una superfície impermeable a tocar de la torre de guaita (vegeu Regió7 del 19 de febrer).

Actualment, la bassa gran (situada a la part més baixa dels aiguamolls) acumula una major quantitat d'aigua que al febrer, per bé que encara és parcial i de pocs centímetres. També n'hi ha a la bassa d'amfibis, però a la resta dels aiguamolls l'aigua pràcticament no ha sobreeixit. La diferència és que "quan es va fer la crema fa uns mesos, pràcticament es podia entrar amb maquinària a tot arreu perquè estava tot sec, i en canvi ara moltes parts estan enfangades", diu Illa: "això vol dir que hi ha humitat i aigua molt a prop de la superfície i a punt de sortir". Fins i tot, "ja es podria notar d'aquí a uns quants dies, quan arribi tota l'escorrentia provinent de la conca nord-oest".

Pous més plens, però poc

Per mesurar els nivells i l'estat de salut de l'aqüífer, es pren de referència un dels pous que hi ha "i que anem controlant de tant en tant". En aquests moments, es troba a uns 35 o 40 centímetres per sota del nivell mínim a partir del qual es podria considerar que els aiguamolls es troben en una situació òptima, però és que a començament d'aquest any "s'havia arribat a més de 60 centímetres", diu Illa.

La situació millora amb les darreres pluges, "però tampoc no ha plogut tant com sembla" (no s'arriba als 30 l/m2 des de diumenge). Segons Illa, convindria que abans de l'estiu plogués més de l'habitual per no continuar acumulant el dèficit de sequera. Si no ho fa prou, "potser sí que ens haurem de preocupar de cara a la tardor". De moment, diu que no s'han detectat problemes ni alteracions en la flora ni en la fauna "perquè les espècies autòctones ja estan preparades per afrontar grans sequeres", mentre que "de les oportunistes s'ha fet neteja".