La por als petards que tenen els gossos porta els hotels i residències canines a fer el ple la nit de Sant Joan. Molts propietaris troben en aquests equipaments la garantia perquè els seus animals esquivin el soroll de la pirotècnia de la nit més curta de l´any i evitar-los així l´estrès que els comporta. Les residències canines de la Catalunya Central consultades per aquest diari assoleixen la plena ocupació durant la revetlla i la coincidència de la festa amb un pont de tres dies fa també que, en molts casos, l´estada s´allargui durant tot el cap de setmana. D´aquesta manera, amos i gossos viuen la festa en pau.

L´entorn natural, allunyat de pobles i ciutats on el llançament dels petards és constant, fa dels hotels i residències canines els llocs ideals perquè els gossos que tenen por o fòbia al soroll passin una nit tranquil·la, absents de les revetlles. A l´hotel caní El Vilà, de Calders, un dels primers allotjaments d´aquesta tipologia que hi va haver a Catalunya, tenen durant la nit de Sant Joan les seves 35 places ocupades. «Els que han provat de portar el gos aquí la nit de Sant Joan repeteixen cada any», assegura el responsable de l´equipament, Josep Cardona, que també afegeix que tot i que «s´han de desplaçar i pagar una nit d´hotel, almenys estan tranquils pels gos i gaudeixen de la festa perquè no han d´estar pendents veient com ho passa molt malament».

Tot i que estan allunyats del nucli urbà, pot ser que els arribi algun soroll residual i, per aquest motiu, la nit de Sant Joan obliga els allotjaments «a estar molt pendents per evitar riscos, perquè la nostra responsabilitat és molt gran», diu Cardona. Per aquest motiu, a l´hotel caní El Vilà disposen de fil musical en algunes de les estances. Els clients de l´hotel són el 80% de Barcelona i l´àrea metropolitana, i la resta, de la comarca i l´entorn. Tot i que hi ha clients fixos que també hi porten el gos, «la gent que el du per Sant Joan només ho fa per aquesta data, és gent que en altres èpoques quan marxen el deixen a casa d´un amic, però ara no ho poden fer perquè de petards n´hi ha a tot arreu».

La residència per a animals de companyia Mas Mont-ros (Calders) també té ocupades des de fa un parell de setmanes les 16 places d´allotjament de les quals disposa. La seva responsable, Susagna Muncunill, explica que es tracta d´una residència «familiar i molt casolana» i , per tant, és un indret idoni per esquivar el petards perquè «estem bastant aïllats i molt tranquils i el gossos ni se n´adonen», diu. En el seu cas, majoritàriament els clients són del Bages i el Moianès, de pobles del volant com Artés, Navarcles, Sant Fruitós, Santpedor o Manresa.

A la residència canina Mon Can de Monistrolet (Rajadell) també noten un augment de les entrades per Sant Joan, quan hi ha «un pic», fins i tot, «un o dos dies abans perquè ja se senten petards», assegura Eva Farreras. Aquests dies omplen les 18 places que tenen perquè «la gent busca llocs en plena natura aïllats del nucli urbà». Judith Muliterno, de l´hotel caní La Talaia de Moià, també assegura que cada any per Sant Joan omplen les 12 places de les quals disposen. Aquesta residència familiar està situada a dos quilòmetres del poble «i no se sent res», però això els gossos «estan tranquils i se senten com si fossin a casa».

El més habitual és deixar el gos a la residència la nit del 23 al 24 de juny, però el fet que la festa s´escaigui en divendres, que converteix el cap de setmana en un pont de tres dies, ha comportat allargar l´estada d´alguns animals que passaran aquests dies «de vacances» a la residència. També hi ha qui opta per portar el gos un dia abans de Sant Joan i recollir-lo un dia després per evitar sentir cap petard.

Deixar el gos en un hotel o residència canina del nostre entorn pot costar entre 16 i 34 euros depenent de la tipololiga d´allotjament. En el cas del Vilà, disposen d´habitacions de diferents categories equipades amb calefacció i aire condicionat i algunes disposen de fil musical, televisió amb un canal especial per a gossos i webcam perquè els propietaris puguin veure els animals.