Núria López-Bigas recull el Premi Fundació Banc Sabadell a la investigació biomèdica

La monistrolenca investiga les mutacions del genoma que causen el càncer mitjançant la bioinformàtica

13.07.2016 | 21:34
Núria López-Bigas recollint el premi de mans del president de Banc Sabadell, Josep Oliu
Núria López-Bigas recollint el premi de mans del president de Banc Sabadell, Josep Oliu

Núria López-Bigas ha recollit aquest dimarts l'11è Premi Fundació Banc Sabadell a la investigació biomèdica. Com ja va avançar Regió7, el jurat ha reconegut la tasca de López-Bigas en el camp de la bioinformàtica, en el qual és pionera en el desenvolupament de mètodes per identificar mutacions en el genoma que causen el càncer.

López-Bigas, de Monistrol de Montserrat, és doctora en Biologia per la Universitat de Barcelona i professora d'investigació ICREA a la Universitat Pompeu Fabra, on dirigeix un laboratori dedicat a la recerca dels genomes dels tumors que treballa braç a braç amb els principals consorcis internacionals.

En declaracions al diari, la guardonada resumia així la seva recerca: «el genoma d'un tumor pot tenir centenars de milers de mutacions. La majoria no són causants del càncer. Nosaltres volem trobar les que sí que són importants».

Els avenços tecnològics dels últims anys han fet que seqüenciar el genoma sigui més ràpid i barat. Això ha generat una ingent quantitat de dades sobre com funcionen les cèl·lules tumorals. L'equip de López-Bigas utilitza la potència computacional de la bioinformàtica per analitzar aquestes dades i entendre quines són les causes del càncer.

El jurat també ha destacat que la recerca de López-Biags «obre nous camins per a la classificació dels malalts de càncer d'acord amb les mutacions que porten els seus tumors». Tradicionalment, els càncers s'identifiquen segons el seu teixit d'origen (per exemple: càncer de pulmó, de mama o de pròstata). La nova classificació, en canvi, es fixa més en les mutacions que el genoma del tumor presenta. Això pot facilitar el tractament mitjançant teràpies dirigides o individualitzades, més precises i amb menys efectes secundaris que la quimioteràpia.

L'objectiu del premi és reconèixer la trajectòria d'un científic jove que hagi desenvolupat la seva carrera a Espanya i que tingui «una important projecció de futur». Està dotat amb 50.000 euros i, segons la Fundació, és reconegut en l'àmbit acadèmic com un dels premis més importants que es concedeixen a l'estat en l'àmbit de les Ciències de la Salut.

López-Bigas ha estat seleccionada entre 53 candidats amb diferents perfils d'investigació. L'acte d'entrega va tenir lloc dimarts a la nit al centre corporatiu Banc Sabadell de Sant Cugat del Vallès. Va reunir premiats d'altres edicions i personalitats destacades de la comunitat mèdica i científica. La monistrolenca ha rebut el premi de mans del president del Banc Sabadell, Josep Oliu.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

La imatge de la Moreneta col.locada dalt del cim del Cavall Bernat
La Moreneta del Cavall Bernat fa 29 anys

La Moreneta del Cavall Bernat fa 29 anys

L'obra de l'escultor Jordi Álvarez corona l'emblemàtica agulla amb els seus 350 quilos des del 25...

El SEM va intentar reanimar sense èxit durant mitja hora el surienc mort en un garatge

El SEM va intentar reanimar sense èxit durant mitja hora el surienc mort en un garatge

Les primeres hipòtesis apunten que l'home, de 38 anys, hauria inhalat gasos tòxics mentre pintava...

El vi de tina espera cellers que s´hi engresquin per ser una marca del Bages

El vi de tina espera cellers que s´hi engresquin per ser una marca del Bages

Roqueta Origen presenta la quarta anyada del vi de tina que es cultiva a Mas Arboset

Solidaritat dels bombers del Pirineu a l´Himàlaia

Solidaritat dels bombers del Pirineu a l´Himàlaia

Membres dels cossos muntanyencs de la Catalunya Central viatjaran a la zona del Nepal afectada per...

Enllaços recomanats: Premis cinema