El pla director de l'aeròdrom fixarà un mínim d'alçada per als vols en nuclis poblats

Els avions no podran baixar dels 600 metres per sobre de Sant Fruitós, Santpedor, Pineda, el Mirador de Montserrat, Ampans i els aiguamolls de la Bòbila

10.08.2016 | 00:00
Un paracaigudista que acaba de saltar a l´aeròdrom de Sant Fruitós de Bages
Un paracaigudista que acaba de saltar a l´aeròdrom de Sant Fruitós de Bages

Els avions de l'aeròdrom Barcelona-Bages, de Sant Fruitós, s'hauran de mantenir a una distància superior als 2.000 peus (uns 600 metres) quan sobrevolin els nuclis urbans de Sant Fruitós i Santpedor, les urbanitzacions de Pineda de Bages i el Mirador de Montserrat, la Fundació Ampans, i els aiguamolls de la Bòbila. Així consta en la declaració ambiental estratègica que recollirà el Pla Director Urbanístic Aeroportuari (PDUA) de l'aeròdrom, que es preveu aprovar definitivament aquesta tardor.
Aquestes mesures s'han adoptat amb l'objectiu de reduir el màxim l'impacte acústic de la pràctica del paracaigudisme per als veïns de l'entorn de l'aeròdrom, i especialment tenint en compte que en la seva aprovació inicial, el Pla Director va tenir 176 al·legacions de 33 entitats i organismes, de les quals 95 eren de temàtica ambiental, i en el 55 % dels casos el motiu de queixa era el soroll. Així ho recull la mateixa declaració ambiental estratègica que ha resolt favorablement la Direcció General de Polítiques Ambientals, la qual valora explícitament l'estudi acústic elaborat temps enrere a l'aeròdrom i el fet que s'hagi signat un conveni de bon veïnatge amb l'Ajuntament de Sant Fruitós per intentar minimitzar tan com es pugui les afectacions acústiques entre totes les parts implicades.
En aquest sentit, el govern de Sant Fruitós (Gent fent Poble i PSC) valora "l'esforç" que s'ha fet des de la Comissió de Seguiment que es va constituir per vetllar pel bon funcionament de l'aeròdrom, segons ha explicat el primer tinent d'alcalde i membre d'aquesta comissió (que integra representants dels partits, de les empreses titular i operadora, i veïnals), Xavier Racero. Diu que és bo que es recullin aquestes mesures en un document, per bé que "l'empresa ja compleix amb aquests requisits", tret de moments "molt puntuals" en què la meteorologia obliga a buscar alternatives per criteris de seguretat.
La líder del principal grup a l'oposició, la convergent Mercè Casals, també celebra que aquestes mesures "com a mínim ara quedin reflectides per escrit", com també el fet que s'exclogui explícitament aquest aeròdrom per a usos comercials, vols nocturns i acrobàcies. Casals també reconeix "el canvi brutal" que diu que hi ha hagut entre l'estiu passat i el d'ara quant al soroll de l'aeròdrom, i destaca "la pressió" que en aquest sentit s'ha anat fent, especialment per part dels veïns afectats i de l'oposició: "i a base de queixes, l'empresa s'ha anat posant a to". Explica que mesos enrere els avions molestaven més perquè s'enlairaven en espiral damunt dels nuclis habitats i en canvi ara, van a buscar l'alçada més lluny evitant els nuclis. Ara bé, diu que la qualitat acústica encara podria millorar amb motors de menys soroll.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

Un moment de la fira de l'any passat.
El mercat de Tots Sants torna aquest cap de setmana a Món Sant Benet

El mercat de Tots Sants torna aquest cap de setmana a Món Sant Benet

La fira celebra la cinquena edició amb una àmplia mostra de productes alimentaris i degustacions

El pla director de la mineria fixa la ubicació de dues plantes més de sal vacuum a Súria

El document urbanístic preveu que les futures instal.lacions anirien al polígon de la Pobla Sud, i...

La Fira de la Coca i el Mató de Monistrol arriba a la 23a edició amb 90 parades i una quinzena d´activitats paral·leles

La Fira de la Coca i el Mató de Monistrol arriba a la 23a edició amb 90 parades i una quinzena d´activitats paral·leles

El municipi espera la visita de més de 10.000 persones el cap de setmana del 29 i 30 d'octubre

El consum de tabac de cargolar es dispara entre els més joves

El 6% dels residents a la Catalunya Central de 15 anys o més fumen cigarretes fetes a mà

Enllaços recomanats: Premis cinema