L'Ajuntament de Cardona vol engegar un procés participatiu per decidir el futur de l'antiga colònia Arqués, que havia estat vinculada a la indústria de la mina. La idea és convertir aquest nucli (encara parcialment habitat) en un focus de creixement que doni sortida a la política d'habitatge públic, que és una de les prioritats del consistori aquest mandat, però ho vol fer en connivència amb el conjunt dels veïns. "És un patrimoni de tots els cardonins, i entre tots hem de decidir com ho fem", apunta l'alcalde, Ferran Estruch.

L'antiga colònia Arqués ocupa prop de 90.000 m2 als afores del nucli en uns terrenys públics des que l'empresa Unión de Explosivos Río Tinto (l'actual Ercros) els va cedir fa uns anys a l'Ajuntament. Durant dècades hi havien viscut els miners i les seves famílies, però amb la crisi i el tancament de la mina aquest nucli es va anar despoblant. Actualment hi queden drets 61 habitatges, dels quals n'hi ha 19 en tan mal estat que no se'n preveu ni la rehabilitació, i dels 42 restants, n'hi ha la meitat d'ocupats, majoritàriament per miners o les seves vídues i familiars.

L'Ajuntament ha obtingut aquestes dades a partir d'una diag-nosi de l'antiga colònia, prèvia als treballs que vol desenvolupar a partir d'ara i que han de portar al seu futur desenvolupament. El primer que es planteja -i de forma imminent-, és començar a elaborar un pla director que defineixi i concreti els usos futurs del nucli, "amb l'objectiu que l'estiu que ve ja tinguem un full de ruta clar de què hi volem fer", apunta.

Es prendrà com a base un estudi de propostes que ha elaborat recentment la Diputació de Barcelona juntament amb la diagnosi, però l'Ajuntament té clar que aquest pla director i els usos de l'antiga colònia "s'han d'anar definint amb un procés que impliqui els ciutadans", amb diverses fases de participació que ja s'aniran concretant, puntualitza l'alcalde.

L'habitatge social és prioritari

Aquest pla director haurà de definir el futur dels Arqués tant en l'àmbit construït com en el que no ho està. L'Ajuntament vol prioritzar l'habitatge, i especialment el social, "però no tot ha de ser habitatge, i sobretot hem de decidir de quin tipus el volem", diu l'alcalde, i això és el que es vol fer amb el procés participatiu. Partint de la base que "es garantirà la continuïtat" en aquest nucli a les persones que hi viuen amb ple dret, respecte dels edificis que ja hi ha, "s'haurà de veure si els rehabilitem o no, si els rehabilitem i en fem habitatge social, si en fem una part social i l'altra no...". I pel que fa a la futura part urbanitzable, també s'ha de decidir què s'hi fa, "des de si ha de ser tot residencial o no, fins a si hi posem habitatges de l'estil d'una masoveria, si hi fem una casa de colònies, un viver d'empreses, o una pista de pàdel...", apunta l'alcalde.

De moment, i com a prova pilot del que seria un local assequible per a una empresa o com a habitatge social, l'Ajuntament està condicionant un parell d'habitatges de l'antiga colònia que estaven deshabitats.