Menys producció però de bona qualitat. Aquestes són les conseqüències que té en la vinya un estiu sec com aquest. Segons el president de la DO Pla Bages, Joan Soler, la sequera pot fer "reduir la producció el 20% respecte d'un any normal". Però també hi ha una part positiva: les vinyes estan molt sanes i la qualitat d'aquest any "pot ser espectacular".

Les condicions meteorològiques d'enguany han propiciat, segons Soler, que "no hi hagi cap mena de malaltia a les vinyes" i, d'altra banda, "els grans de raïm queden més petits i això fa que per cada litre de most hi hagi més quantitat de pell, que és on hi ha bona part de les aromes i el color, en el cas dels negres". Per tot plegat, es creu que "pot ser un any espectacular de qualitat".

Tot i que s'espera una reducció de la producció, s'ha vist compensada perquè "el raïm va rebrotar amb molta força", si no "les pèrdues serien molt superiors". La DO Pla de Bages ja ha començat aquest setmana la verema d'algunes varietats blanques i la setmana que ve iniciarà les negres. En una situació normal no convé que plogui durant la verema. En aquest cas, però, per a Soler "tampoc seria un problema perquè potser reduiria les velocitats de fermentació i podríem guanyar alguns quilos mantenint la qualitat".

El bestiar de pastura, afectat

Quant a la resta de conreus, els ametllers i les oliveres, que són minoritaris en aquesta zona, són els més afectats per la sequera. Segons el coordinador comarcal d'Unió de Pagesos al Bages, Joan Tatjé, el conreu més extensiu a la comarca "és el cereal i no se'n veu afectat perquè ja està collit". El sector ramader, sobretot el del bestiar de pastura, també nota els efectes de la sequera "perquè no es pot anar a pasturar ni al bosc ni al camp, està tot molt sec". A més, la calor extrema d'aquests darrers dies "afecta molt els animals".