Monistrol estudia posar un filtre a la Font Gran per netejar l'aigua d'hidrocarburs

La Generalitat confirma que l'aigua de les llars, que ve de Castellbell en camions, ja és potable

23.09.2016 | 16:29
Els camions cisterna provinents de Castellbell omplen el dipòsit del Cremallera amb aigua potable

Un cop restablert el subministrament d'aigua potable a les llars, l'Ajuntament de Monistrol de Montserrat estudia mesures per solucionar el problema de la contaminació per gasoil en el seu origen: la captació de la Font Gran.

La principal opció que hi ha sobre la taula és instal·lar filtres de carbó actiu per netejar el cabal en el mateix punt de captació, on arriba contaminat. Els filtres permetrien eliminar els hidrocarburs de l'aigua i restablir l'abastament de la Font Gran, tallat des de la nit de dimecres.
L'Agència de Salut Pública de Catalunya va confirmar ahir que l'aigua que raja de les aixetes de Monistrol és potable i és apta per a tots els usos domèstics. L'aigua prové de Castellbell i el Vilar. L'empresa gestora, Sorea, la trasllada en camions cisterna fins al dipòsit del Cremallera, que prèviament ha estat buidat al complet per netejar-lo i eliminar les restes de contaminants.

Mentre Sorea deixava a punt el dipòsit -per on normalment passa tota l'aigua abans d'anar a parar a les llars- el municipi es va abastir directament de la Font Gran. Això, en contra del que Sorea va explicar a Regió7 en un primer moment, va permetre mantenir el subministrament i no tallar l'aigua en cap moment de la nit.

L'Ajuntament decidirà avui si instal·la els filtres de carbó actiu. Segons l'alcalde, Joan Miguel, el seu cost estaria entre els 6.000 i els 10.000 euros. El batlle creu que tenint en compte el cost diari d'abastar el municipi amb tancs d'aigua (uns 3.000 euros) la inversió s'amortitzaria ràpid. Tanmateix, el consistori vol tenir en compte els resultats de noves analítiques i assessorar-se amb la Generalitat.

Consum responsable

L'Ajuntament recomana als veïns fer un consum responsable mentre no es restableixi la captació d'aigua de la Font Gran. Entre altres peticions, demana reduir les dutxes al mínim i no regar.

Tot i que el consum mitjà a Monistrol és d'uns 750.000 litres al dia, aquesta darrera setmana ha baixat fins als 500.000 litres. L'alcalde assegura que si es manté en aquest nivell, l'abastament amb camions cisterna funcionarà sense problemes. Si se sobrepassés podrien produir-se restriccions en el consum.El consistori ha aplicat l'austeritat en l'ús d'aigua als equipaments municipals. S'ha tallat el subministrament al pavelló i la piscina, i es deixaran de regar els jardins del poble.

L'Ajuntament demana als habitatges que tinguin dipòsits d'aigua de subministrament directe (no de reserva) que els buidin.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema