El desnonament de la parella de masovers a càrrec de la Granja Morell, a Artés, ha quedat ajornat pel nombre d´animals que hi ha a la finca. L´execució de la sentència, que dictamina que els masovers havien de tornar les claus aquesta setmana, va quedar paralitzada quan els representants dels jutjats van veure que hi havia una seixantena d´animals -entre gossos de caça, cabres, gallines, oques i un porc vietnamita- i que no tenien on dur-los.

Els jutjats han donat un mes de marge a la parella a càrrec de la granja perquè s´emporti el bestiar. El desnonament es farà efectiu el 27 d´octubre, hi hagi o no animals. En el cas que encara en quedin, els jutjats disposaran dels mitjans necessaris per traslladar-los i deixar la finca buida.

La parella de masovers, Miquel Pujalt i Fermina Socarrats, encara no ha trobat cap lloc on emportar-se els animals. «Trobar una casa de pagès on portar tota la maquinària i el bestiar és molt difícil. És poc temps. A més, he gastat molts diners en la finca i ara m´he quedat sense», diu Pujalt.

Fa sis anys que Pujalt i Socarrats viuen a la Granja Morell. Van signar un contracte de precari amb la propietat, en mans de l´empresa Eepsa Moldeados SA; és a dir, la propietat els cedia la finca de manera gratuïta a canvi d´explotar-la. A principi del 2014, un notari va comunicar a Pujalt que la propietat els volia fora.

Després de diverses al·legacions, els jutjats de Manresa van pronunciar-se a favor dels propietaris. L´advocada dels masovers, Isabel Comella, diu que «un precarista depèn totalment de la voluntat del propietari», que és qui té «la paella pel mànec».

Alguns dels gossos que la parella té a la finca. Foto: A.R.T.

Òscar Sala, propietari d´Eepsa Moldeados SA junt amb els seus dos germans, explica que van decidir rescindir el contracte perquè Pujalt «no mantenia la finca en bones condicions». Sala diu que Pujalt no tenia en regla els permisos per explotar la finca. Ell es defensa assegurant que va demanar-los, però que els hi van denegar perquè la propietat havia cedit els terrenys a una granja veïna sense avisar-lo.

Pujalt i Socarrats diuen que ja han tirat la tovallola. Tot i que tenen un habitatge en propietat a Castellgalí, asseguren que el tenen llogat i que el contracte no els permet rescindir-lo abans d´hora. Ara per ara, diuen, no saben on aniran a viure.

Pujalt reclama 70.000 euros a la propietat en concepte de les inversions fetes a la finca al llarg d´aquest temps. Les principals despeses, diu, han estat la millora de la instal·lació de la llum i l´aigua.

A més, Pujalt ha presentat diverses denúncies a l´Ajuntament contra la propietat per tenir un aparcament de caravanes a la mateixa finca sense que estiguin tots els papers en regla. L´Ajuntament, però, diu que el projecte està en tràmit i que hi ha la voluntat política que tiri endavant.