En qüestió de mig any han passat de la desmotivació i el desànim de no trobar feina i no saber com buscar-la, a la inquietud per aprendre i fer-se un lloc en el món laboral el més aviat possible. Són joves d´entre 16 i 23 anys de Sallent que participen al programa Turn on, que l´Ajuntament va posar en marxa l´abril per combatre la inactivitat a què es veuen abocats col·lectius d´adolescents i joves per falta de recursos i d´oportunitats. Actualment n´hi ha 16 d´inscrits, cap d´ells no estudiava ni treballava en el moment que es van apuntar, i ara aprenen i practiquen rehabilitant un edifici municipal, amb el convenciment que això els obrirà portes en el món laboral. Des que va començar el programa, dos dels joves que hi han participat ja han trobat feina.

El projecte Turn on gira a l´entorn de la rehabilitació de la Caseta, un edifici municipal amb soterrani i dues plantes situat a l´espai de Contramestres «molt malmès, desaprofitat, sense cap utilitat» i que, un cop arreglat, serà un equipament destinat als joves del poble amb una funcionalitat que els mateixos nois i noies que ara treballen per arreglar-lo, acabaran de decidir, explica l´alcalde, David Saldoni. Tenint en compte el mal estat en què es trobava l´edifici, el seu condicionament implica un llarg procés de rehabilitació que inclou l´aprenentatge i la posada en pràctica de diversos oficis, bàsicament vinculats amb feines bàsiques de paleta, però també d´electricitat (és el mòdul que estan estudiant ara) fontaneria, pintura, obres públiques, jardineria, o fins i tot alguns d´extres com el de manipulació d´aliments. Són els oficis que aprenen els joves, que combinen classes teòriques amb el treball sobre el terreny, cinc hores tots els matins de dilluns a divendres. És el doble objectiu del Turn on: «formar-los i proporcionar-los una tasca i una beca» (fins a 200 euros més plusos), però també motivar-los «i ajudar-los a adquirir els valors laborals i unes rutines de treball que també se´ls demanaran quan trobin una feina», diu Saldoni.

El paper de l´educadora social

El projecte funciona sota la direcció i supervisió de l´educadora social Sara Vilà, que forma els alumnes, els assessora i els acompanya en tot el procés mentre formin part del programa. Ressalta que el Turn on no és una escola-taller perquè no es limita a oferir formació i una feina temporal als joves «sinó que també ens ocupem de la seva inserció laboral i en fem un seguiment».

I és que, a banda dels oficis, aquest projecte també inclou un període de formació en riscos laborals i en inserció ocupacional, per ensenyar-los a buscar feina, a preparar els currículums i a afrontar entrevistes. Tot plegat «és com un tastet de coneixements i oficis perquè descobreixin allò que més els agrada, els puguem orientar de cara a un ofici o formació, i adquireixin seguretat en els processos de selecció de les empreses».

El programa compta amb vàries subvencions per a les empreses que s´interessin a formar i contractar aquests joves. «Nosaltres mateixos parlem amb les empreses i autònoms, els expliquem les subvencions que hi ha, els enviem els currículums dels perfils dels joves del Turn on que més se'ls adequïn, elles els fan l'entrevista, amb la possibilitat que els facin un contracte d'un mes de prova -amb el cost a càrrec de l´Ajuntament-». A partir del segon mes, afegeix Vilà, se´ls amplia el contracte mig any aprofitant la subvenció del mateix Ajuntament, (que permet afrontar la meitat del sou fins a un màxim de 450 euros), «i ara estem lligant una nova subvenció a través de la Cambra de Comerç i Garantia Juvenil, perquè els contractin durant un any». Aquest context ofereix «una bona oportunitat als joves perquè les empreses s´interessin per ells encara que no tinguin una formació específica», afegeig la regidora d´Ocupació i Promoció Econòmica, Empar Arenas.

Una experiència positiva

El programa fa mig any que funciona i ja ha donat els seus fruits; la satisfacció entre els joves que hi participen és unànime, i dos dels que han passat pel Turn on ja han trobat feina. És el cas de Meri Abad, de 17 anys, que treballarà en una perruqueria, un ofici que fins ara no s´ha practicat des del Turn on, «però haver-hi participat ha estat clau perquè m´agafessin», admet la jove, molt interessada en la perruqueria.

Abad, Yaiza Villaécija, i Lorena Ubiña són les úniques noies que actualment participen en el programa. Villaécija fa tan sols tres setmanes que s´hi ha incorporat després que li ho recomanessin amics que tambbé hi són. «Fa poc temps que hi sóc, però estic aprenent molt», i assegura que ara se sent més motivada que mai a provar d´estudiar interiorisme «que m´ha afgradat des de petita» i compaginar-ho amb alguna feina que pugui trobar. Va entrar al programa recomanada per amics, i ara és ella qui en fa promoció: «venir aquí t´ajuda a no quedar-te a casa, a moure´t, i a aprendre que les coses es poden aconseguir amb esforç i dedicació». David Rodriguez, de 18 anys, ésmés veterà en el programa, però descriu una situació semmblant: «abans jo estava a casa sense feina, en canvi, ara et lleves, saps que tens cinc hores de treball per endavant, i et sents útil». Per la seva banda, Óscar Trapero, de 22 anys, i que també forma part del programa des de l´abril, més enllà del que hi ha après en destaca el companyerisme que hi ha en un grup «molt ben avingut. És com una família, i si es dóna el cas, també t´ajuda a resoldre problemes fora del programa».