Santpedor ja ha començat a preparar el terreny per a la celebració, aquest cap de setmana, del Castra Ad Aurum, un campament medieval amb tallers, activitats i música inspirat en l'edat mitjana, que duran a terme una vuitantena de persones de diverses entitats recreacionistes d'arreu de l'estat espanyol. I el primer pas per transformar l'espai del Plaià, que acollirà aquest esdeveniment i on s'ha de construir un futur poblat medieval (vegeu Regió7 del 12 d'octubre), ha estat la reproducció d'un forn de ceràmica com els que es van trobar al jaciment de Cal Ticó, dels segles X i XI, a Castellnou de Bages.

El forn s'ha començat a construir per tenir-lo a punt per al cap de setmana. S'havia de fer amb antelació perquè abans de poder-hi coure peces a dins s'ha de deixar assecar, i s'ha de coure el propi forn perquè agafi consistència, segons l'arqueòleg Gerard Cantoni, d'un grup de recerca de la UAB que va dirigir les darreres excavacions a Cal Ticó fins al 2013. Ahir construïa el forn amb membres de la Fundació Bages Medieval, impulsora del futur poblat, i que organitza el campament del cap de setmana amb l'Ajuntament de Santpedor.

Aquest forn i un altre de similar que es preveu construir demà seran els elements distintius de l'edat mitjana bagenca a la festa de dissabte i diumenge. Són rèpliques dels forns trobats a Castellnou, "i són especials, d'una sola cambra i una mica més antics que la majoria que coneixem, que solen ser més complexos i de dues cambres", diu Cantoni. El que construïen ahir forma un petit retall a terra de poc més d'un metre d'amplada i metre i mig de llargada envoltat d'un mur de pedra de dues filades, i que deixa lliure una obertura que fa de fossa d'accés per carregar-lo de combustible. I tot plegat, es recobreix amb un entramat de branques i fang.

El cap de setmana aquest forn tindrà una doble finalitat, recreacionista i arqueològica, en el sentit que servirà a l'equip de recerca per estudiar les similituds entre el forn reproduït i els que es van descobrir al jaciment. S'hi couran peces que també seran reproduccions de les que es van trobar a Cal Ticó -sobretot petites gerres i olles- i després s'analitzaran per veure fins a quin punt presenten les mateixes característiques que les de Castellnou, en funció de la terra i el material utilitzats, o de les característiques del forn. L'altre forn que es preveu construir seria per als grups recreacionistes.

Un viatge a l'edat mitjana

El campament medieval al Plaià obrirà al públic dissabte de 10 del matí a 8 del vespre i diumenge de 10 del matí a 2 del migdia. L'accés serà gratuït i només caldrà pagar un preu simbòlic pels tallers previstos.

En total, hi haurà més de 80 recreacionistes de l'estat espanyol que oferiran tota mena d'activitats i tallers, en un espai en què també hi haurà una taverna, els forns ceràmics, i música en directe. Aquests esdeveniments tenen com a eix central la recreació d'una batalla de gran format basada en fets històrics reals, i a l'entorn d'aquestes batalles s'agrupa el campament militar on els recreadors donen a conèixer la vida quotidiana de l'època a través de la gastronomia, l'artesania i el vestuari.