Cardona vol capgirar la falta d'oferta d'habitatge que hi ha al municipi, factor que condiciona de manera molt directa les dificultats per revertir una dinàmica poblacional a la baixa. Per redreçar-ho, l'Ajuntament disposarà en breu d'una Oficina Local d'Habitatge des d'on es podran realitzar els tràmits necessaris per posar en contacte propietaris i potencials inquilins, i prèviament ha realitzat un cens exhaustiu sobre quina és la realitat d'aquest parc de pisos i cases, estudi que es completarà en els propers mesos. Les primeres dades d'aquesta anàlisi, però, ja han servit per posar de manifest que la realitat trenca de dalt a baix amb les sensacions que hi ha sobre la situació del mercat immobiliari cardoní.

Joan Hernández, regidor d'Habitatge, explica que «la percepció que hi ha al poble és que no hi ha pisos o cases ni de lloguer ni de venda. Que la gent que ve de fora no troba cap oferta, i que el poc que troba és car. De fet, si es recorre als canals habituals, que en el nostre cas són un parell de gestories, ja que no hi ha immobiliàries, la realitat és que apareixen tot just una desena d'habitatges». I afegeix que «persones que sabem que han buscat un habitatge al poble ens diuen que els preus de lloguer estan per sobre dels d'altres poblacions properes, on acaben anant malgrat voler quedar-se a Cardona».

Per revertir aquest panorama, es va engegar un cens d'habitatges que, amb treball de camp inclòs, ha acabat donant un seguit de dades que, d'alguna manera, contradiuen aquesta situació. Al conjunt del municipi hi ha registrats un total del 2.839 habitatges i d'entrada s'ha analitzat quina és la situació dels que hi ha situats al nucli antic i al sector de la Coromina (el que suposa aproximadament el 50% del total). El que reflecteixen les dades que s'han obtingut és prou eloqüent. Segons ha concretat Joan Hernández, s'ha detectat que en aquests dos sectors hi ha un total de 316 habitatges buits. D'aquests, n'hi ha 159 els propietaris dels quals han expressat que no tenen intenció de posar-los a lloguer. Per contra, n'hi ha 106 que sí que estan disposats a fer-ho i que tenen aquests pisos en condicions d'habitabilitat. A aquests se n'hi han de sumar 51 més que també voldrien posar-los al mercat, però amb l'inconvenient que els pisos no reuneixen les condicions necessàries.

A partir d'aquests resultats, la prioritat és buscar el camí perquè aquests més de 100 habitatges que ja estan en disposició i en condicions «apareguin al mercat». El que ha fet el consistori és arribar a un acord amb la Generalitat per engegar l'Oficina Local d'Habitatge de Cardona, que es preveu posar en marxa a principi de l'any que ve i que, «d'entrada, ens permetrà mediar entre propietaris i possibles llogaters, amb el suport administratiu i jurídic del departament d'Habitatge». Joan Hernández destaca que «a més de trencar un indicador que era aquesta sensació que hi havia poc habitatge al mercat, segurament posar tot aquest nombre de pisos disponibles farà variar l'altre indicador que era un problema, el del preu». Alhora, subratlla que «d'aquests propietaris de més de 150 habitatges que ens diuen que no els interessa posar-los al mercat, la majoria expressen que el motiu és una inseguretat respecte al que això suposa. Nosaltres els volem fer entendre que no és tan difícil llogar i tenir garanties amb aquest lloguer. A través de l'Agència Local de l'Habitatge volem oferir respostes als interrogants que pugui tenir el propietari en plantejar-se llogar».

La futura oficina pretén complir una primera funció de posar en contacte oferta i demanda, però també una segona «d'oferir tot un paquet de gestions i garanties que creiem que facilitarà que aflori aquesta oferta. Oferirem per exemple un aval lloguer, que és una cobertura de sis mesos per a possibles impagaments. També una assegurança multirisc que està ja inclosa si nosaltres mediem entre llogater i propietari i acaba concretant-se en un contracte que li farem nosaltres mateixos». Hernández considera que «si generem confiança podem fer que alguns dels habitatges d'aquells que ara mateix diuen que no estan disposats a llogar vagin incorporant-se al mercat». També es preveu disposar d'una partida d'ajuts al pressupost del 2017 per als habitatges que ara no reuneixin les condicions necessàries i requereixin una petita inversió.