L'escuma blanca es va deixar tornar a veure ahir a la riera de la Tosca en un nou episodi de conttaminació que de tant en tant afecta el seu curs, mentre s'espera l'ampliació de la depuradora de Moià, que l'ACA va prometre per a final d'aquest any.

Fonts del col·lectiu La Cosa Nostra, que treballa per a la preservació ambiental d'aquesta riera, van explicar que la brutícia ja va aparèixer de bon matí a la zona del meandre de la Datzira, a uns 3 quilòmetres avall de la depuradora, al terme de Castellcir. Amb el pas de les hores, l'escuma es va anar escampant i avançant, i a mitja tarda ja havia arribat a Monistrol de Calders.

Aquest nou episodi de contaminació arriba després de les pluges que van caure tot el diumenge, «com es repeteix sovint», la qual cosa fa sospitar el col·lectiu que empreses dels polígons de Moià aprofiten que plou per abocar a la riera. Tot plegat, sumat a la incapacitat de l'actual depuradora per fer un tractament òptim de tota l'aigua que rep, provocaria aquestes contaminacions repetides.

La Cosa Nostra i altres col·lectius proposen fer grups de seguiment per detectar i controlar aquests episodis «que sempre passen de matinada o a primera hora del matí», i de cara a la primavera, volen fer campanyes de sensibilització i protesta.