La Diputació de Barcelona ha presentat el Pla especial de protecció del patrimoni i Catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals d´Artés, un treball redactat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local a petició de l´Ajuntament. Aquest trebal ha permès identificar i documentar 99 elements entre béns immobles, jaciments arqueològics i altres elements singulars de valor patrimonial, natural i paisatgístic del municipi. L´objectiu final del treball és servir d´instrument normatiu per a la preservació, difusió i posada en valor dels béns catalogats.

Entre els valors patrimonials del municipi d´Artés cal destacar les restes de l´antiga església de Santa Maria i del castell bisbal, amb els trams de muralla conservats, el portal de Sant Marc, Cal Teixidor, la plaça Major i el conjunt de carrers del nucli antic, encimbellat dalt del turó, i l´eixample urbanístic fruit del creixement demogràfic dels segles XVII i XVIII.

En el municipi també hi ha testimonis ben visibles del seu passat industrial com ara Can Berenguer, Cal Sitges o Cal Aguilar. També cal fer esment de la importància patrimonial i històrica dels masos dispersos en l´àmbit rural, particularment del mas de les Torres, declarat Bé Cultural d´Interès Nacional (BCIN).

També mereixen una atenció especial el pou de glaç, que ha estat proposat com a Bé Cultural d´Interès Local (BCIL), les barraques de vinya, i el jaciment arqueològic de la Torre del Serrat de la Cabra d´Or. Pel que fa als béns naturals i paisatgístics, són de molt d´interès els turons del Pla de Can Vila i, sobretot, l´espai geològic de la Balcera, a tocar de la riera de Malrubí.

El treball conté la memòria informativa amb l´anàlisi del planejament vigent i l´estudi de l´evolució urbana i històrica del municipi, la memòria justificativa del treball, la normativa reguladora, el quadre resum amb els 99 elements que es protegeixen, l´estudi de paisatge, el document ambiental estratègic i els plànols de situació i identificació dels béns.

L´estudi també inclou les fitxes corresponents als 99 elements catalogats, que s´han classificat segons la seva naturalesa en béns arquitectònics i urbanístics, béns arqueològics i paleontològics, béns naturals i béns ambientals i paisatgístics. Cadascuna de les fitxes recull les dades bàsiques, descriptives i històriques, i la categoria i els nivells de protecció de l´element.

El Pla especial i el catàleg del patrimoni ha estat dirigit i coordinat des de l´SPAL per l´arqueòleg Àlvar Caixal, i l´ha redactat un equip de professionals constituït per l´arquitecte Marc Aloy, l´historiador Adrià Cases, el biòleg ambiental, Martí Roca, i l´arqueòleg Javier Pascual.