Un dels punts forts de l'edició d'enguany seran les xerrades de divulgació històrica. Precisament, el primer acte de la fira arriba avui, dijous, amb la conferència «Aigua i indústria a Catalunya, el cas de Sant Vicenç de Castellet (1820-1930)», a càrrec de l'historiador Lluís Virós. Serà a 2/4 de 8 del vespres, a l'auditori de la Biblioteca.

Dissabte, a les 11 del matí, hi haurà una segona xerrada a l'Espai Ateneu amb la intervenció del periodista i historiador Enric Calpena sota el nom «Els catalans, de les pedres en fem pans? Les revolucions industrials a Catalunya».

D'altra banda, el certamen ha renovat enguany la seva imatge i seguint el lema «Som Vapor» ha elaborat una sèrie de cartells amb la imatge de persones del municipi que recreen els personatges de l'època amb l'objectiu de «donar identitat a la fira», tal com apuntava ahir durant la presentació del certamen la regidora de Cultura, Sílvia Vila.

Una quarantena de parades

La Fira del Vapor constarà enguany d'una quarantena de parades i recupera el Mercat de Pagès amb productes del Montserratí, a la plaça de l'Ajuntament. Tot plegat es completarà amb la mostra d'oficis amb picapedrers, espardanyers i esclopers, entre d'altres. La fira és organitzada per l'Ajuntament de Sant Vicenç amb el suport de la UBIC i el teixit associatiu i cultural del municipi.

El consistori destina una partida de 40.000 euros a l'organització del certamen que es completa amb les aportació de la UBIC i els patrocinadors.