L'oposició de Castellnou de Bages va fer visible ahir que ha passat a tenir majoria. Va fer valer la suma dels seus vots (cinc) per damunt dels de l'executiu local (el PSC, que en té quatre) per forçar l'alcalde, Francesc Martínez, a rebaixar-se el 17% l'import de les seves retribucions per l'exercici del càrrec, i així es torna a l'assignació que s'havia aprovat en començar el mandat, que era de 25.181 euros bruts anuals, en lloc dels més de 29.000 que percebia actualment, i que es va assignar tot just dos mesos i mig després.

D'aquesta manera, l'oposició va fer valer per primer cop la majoria absoluta que té des que el mes de juny passat el regidor Manel Valero, fins llavors a les files del grup socialista, va deixar l'executiu local argumentant discrepàncies amb el batlle i va passar a ser regidor no adscrit.

El canvi en el règim de retribucions va ser un dels dos punts inclosos al ple que el consistori de Castellnou va celebrar ahir, en una hora atípica (les 3 de la tarda), convocat pels mateixos grups de l'oposició (ERC, amb tres regidors, CiU, amb un i el no adscrit). L'altre era el de la periodicitat de les sessions plenàries. En canvi, en van quedar fora quatre mocions que els tres grups també requerien que entressin en l'ordre del dia, però que l'alcalde no va incloure argumentant, segons va exposar en començar el ple, que els temes que es portaven a debat tocaven actes administratius o assumptes que eren competència exclusiva de l'alcalde. En concret, les mocions feien referència al reconeixement al recentment traspassat Pere Santacreu,una altra requeria que s'anul·lés el contracte de l'Ajuntament amb l'empresa El Dret de la Terra, una moció en defensa de les ADF i una altra perquè l'Agent Cívic porti un desfibril·lador al cotxe de vigilància.

El regidor i portaveu d'ERC, Domènec Òrrit, va lamentar la decisió de Martínez i va defensar que el ple «és l'òrgan de màxima representació política de la ciutadania davant el govern municipal. És l'eina del debat i és l'eina de control de l'oposició. Només des d'una visió no democràtica es pot entendre el despropòsit de censurar el debat». Òrrit va preguntar a l'alcalde «quin problema hi ha a debatre la idoneïtat d'un assessor, a demanar que un agent cívic porti desfibril·lador al seu cotxe, a demanar entesa amb l'ADF local o a voler homenatjar un veí del poble?», i va requerir a la secretària que deixés constància en acta «que els cinc regidors hauríem votat a favor dels punts esmentats i valorem presentar un recurs de reposició».

Una rebaixa del 17%

Dels dos punts que sí que van anar al ple, destaca el canvi de retribució de l'alcalde abans esmentat. Va ser el regidor no adscrit Manel Valero qui va llegir la moció, que el que proposa (i així es va aprovar) és que es retorni a l'assignació aprovada en el primer ple del mandat, que era de poc més de 25.000 euros bruts anuals (i que era el que ja percebia durant el mandat anterior), i d'aquesta manera s'invalida la puja posterior, del 17%, que es va aprovar en un ple del 14 de setembre. Francesc Martínez va argumentar que «la meva assignació ve el 95% de la Generalitat, i si no es pot justificar ho perdrà l'Ajuntament, no l'alcalde. El 5% és per aquests 30 quilòmetres quadrats de terme pels quals m'he de desplaçar contínuament», i va recordar que l'augment de retribució «es va aprovar per majoria absoluta amb el vot favorable del se-nyor Manel Valero».

També com a rèplica va voler exposar que «he deixat de treballar com a aparellador i arquitecte tècnic per dedicar-me de forma exclusiva a l'Ajuntament des del 2007», i que en aquest període de temps «el resultat és que les subvencions que han arribat a l'Ajuntament han estat de 12 milions d'euros». També va voler exposar l'obra de goven en aquest període, però l'oposició li va retreure que no tocava en aquest punt, i es va passar a la votació. Martínez va manifestar que presentarà un contenciós administratiu «per un tema que crec que no toca en aquest ple». Per a les altres tres regidores del govern l'assignació no varia.

Plens municipals cada mes

L'altre punt que sí que es va debatre en aquest ple extraordinari també aprovat amb els vots favorables de les tres forces que ara hi ha a l'oposició -i en contra dels 4 representants del PSC- és el que fixa a partir d'ara un canvi en la periodicitat de les sessions ordinàries. Fins ara estaven establertes en el mínim que requereix la llei, que és d'un cada tres mesos, i passen a ser mensuals.

En concret, es convocaran el primer dimarts de cada mes, a les 7 de la tarda (ara es feien a les 6). D'aquesta manera, l'oposició vol aprofitar la seva majoria per garantir-se una via que li permeti tenir més control de les accions de govern.