Navàs ha aconseguit mantenir la tradició del pubillatge durant 50 anys. Des de la proclamació de la primera pubilla i les dames d'honor l'any 1968, 219 joves en total han agafat el relleu, han passat per èpoques de crisi, fins per un període franquista. Així, el poble commemora avui el 50è aniversari de l'aparició d'aquests representats juvenils. Tot i així, Genís Rovira, regidor de Cultura, sosté: «El nombre actual de candidates a pubilla i dames és baix».

La tradició, però, es manté ben viva, i avui tres navassenques agafaran el relleu del pubillatge. Joana Bertran (pubilla), Emma Cors i Marta Pociello (dames d'honor) seran proclamades aquest vespre a la plaça de l'Ajuntament. I al seu costat, tres nois: Roger Riera (hereu), Oriol González i Èric Plana (fadrins). La figura masculina es va incorporar al pubillatge de Navàs l'any 1995.

El pubillatge ha enriquit culturalment el poble al llarg de cinc dècades, i malgrat que els últims anys hagin disminuït les candidates, hi continua havent sis representants. Enguany han mostrat interès a ser pubilles tres noies, i quatre nois, a ser hereus, «però l'any 2011 s'hi van presentar 50 voluntaris», compara Rovira. Toca de peus a terra i diu que «el dia que siguem quatre serem quatre, com altres pobles». Jaume Casals, alcalde, destaca que «hem de ser coherents amb la resposta del jovent i saber adaptar-nos als canvis. Els temps han canviat».

La majoria d'escollits són «nois i noies implicats en la vida social del poble, sociables i amb curiositat per conèixer altres indrets i altra gent», diu el regidor.

Fomentar la tradició

L'escola pública de Navàs ha impulsat un projecte que pretén reproduir la tradició del pubillatge a l'escola. «Els alumnes trien la seva pubilla i el seu hereu, i també aprenen danses com el ball de bastons», explica l'alcalde. Remarca que aquest fet ha servit perquè moltes famílies coneguin les festes tradicionals i els valors de compromís i amor a la terra. És el que ha significat sempre el pubillatge a Navàs des que el 24 d'agost del 1968 Anna Maria Pons, Remei Barrera i Maria Mercè Sala es van convertir en la primera pubilla i les primeres dames d'honor.