La pluja que va anar caient durant tot el dia va deslluir la Fira de l'Abat-Monacàlia, en la primera jornada, celebrada ahir. Malgrat tot, es van celebrar gairebé totes les actuacions teatrals i espectacles diversos que tenen com a eix central la relació entre el monestir de Sant Benet de Bages i el poble de Navarcles, del qual l'abat del monestir havia estat el senyor feudal durant gairebé mil anys.

La Fira de l'Abat té com a nucli principal tres actuacions a la plaça de la Vila en què es representen tres moments de la relació entre el municipi bagenc i el monestir: «Dependre de la Corona», «Cobrament del Delme», i «Casament Sal·la i Ricardis».

A la plaça de Sant Valentí, hi ha un espai dedicat al blat amb una màquina de batre, un paller i un molí de blat, i el carrer Ample es mostra com tenyir la roba.

A la plaça Aguilar els més joves poden pujar a la tirolina i pont tibetà, i participar en altres jocs infantils. També es pot contemplar una exposició de dibuixos del monestir de Sant Benet de Bages i dels nobles Sal·la i Ricardis i maquetes de castells.

S'espera que avui el temps acompanyi i els carrers de la vila s'omplin de navarclins i forasters per gaudir d'aquesta setzena edició de Monacàlia.